Vildbjerg Skole

Kategori
Undervisning
Bygherre
Trehøje Kommune
Land
Danmark
By
Vildbjerg
År
2007
Areal
12 000 m2
Anlægssum
120 mio D.kr.
Awards
1. præmie

Skolen er opbygget omkring et fælles torv, hvor skolens yderligere funktioner spreder sig som ringe i vandet ud fra dette omdrejningspunkt.

 

Skolen som ringe i vandet

Vildbjerg Kommune har valgt en smuk grund til placering af Vildbjerg Skole, hvor overgangen mellem det blødt bakkede landskab møder byens grænse i et engstrøg. Skolen er opbygget omkring et fælles torv, hvorfra skolens funktioner breder sig som ringe i vandet. Skolen har fælles funktioner i den første ring omkring torvet og hjemklasseområderne i den yderste ring. Skolen er kendetegnet ved en markant placering i landskabet. Skolen opleves både som en enhed mod omverdenen, men også som en række sammenstillede gårde i storformat, klart afgrænset mod det omgivende landskab. En lille sø, skabt af tag- og overfladeafvanding fra skolen, skaber en blå kile fra skolens midte til det lavtliggende sø-område mod Vildbjerg. Naturen og omgivelserne drages også ind i skolens opbygning i form af haver og grønne rum. Fra lokalerne er der udsigt ud over landskabet.

 

 

OPP projekt

I indretningen af skolen er der lagt vægt på at skabe klare og let opfattelige adgangsforhold og sikre en funktionel sammenhæng mellem skolens dele. Fagområder og hjemklasseområder har deres egen identitet. Hjemmeklasseområdet kan ligefrem ses som en skole i skolen, hvor den enkelte kan høre hjemme i eget hus. Gode dagslysforhold i velbelyste lokaler sikrer behagelige arbejdsrum og lavere energiforbrug. Skolen er primært i ét plan, hvilket giver god tilgængelighed og med en enkel konstruktion, robuste materialer og en kendt byggeteknik er der skabt en skole, som kan holde i mange år. Skolen opføres som et OPP projekt. Det første af sin art i Danmark, hvor skolen opføres og drives i 30 år af et privat konsortium, som KHR har indgået samarbejde med.