Jens Bangs Gæstehus

Kategori
Boliger
Bygherre
Jens Bang
Land
Danmark
By
Struer
År
2004

Gæstehuset er inspireret af de gamle fiskehytter i området og fremstår som et smukt eksempel på, hvordan et hus på enkel og minimal vis kan indskrive sig i et smukt landskab.

 

Landskaber så vidunderligt store

I slutningen af 1930’erne indlogerede maleren Jens Søndergaard sig i et hus i Toftum, og i et brev til vennen Leo Svane fortæller han om “landskaber så vidunderlig store, så Thy ikke står mål”. Kunstnerens fascination af det særlige lys, de stærkt svungne Toftum Bjerge og Limfjordegnens høje himmel resulterede i flere markante billeder - ofte malet i det samme område hvor den aktuelle gæstebolig er opført. Landskabet er i sandhed betagende. Bygningen er indlejret i en skråning på enhøjtliggende “bjerghylde”, med 200 graders panoramaudsigt fra øst til vest over et åbent, ubebygget klit- og engområde ned mod Nissum Bredning. Det har været tanken at indfange himlens lys i et sammenhængende rumforløb med et hus som set fra alle vinkler respekterer bjergkammens profil.

 

 

Plade og skal

Gæsteboligen består grundlæggende af to dele, en betonplade beklædt med basalt og en skal i kobber. Pladen er husets gulv og udgør et gennemgående plan fra morgenterrassen i øst til aftenterrassen i vest. Skallen er både facade og tag, lukket mod skrænten i syd og åben mod nord og i gavlene mod øst og vest. Taget brydes af et gennemgående ovenlys, som rumligt skiller husets sekundære funktioner i den lukkede kerne mod syd fra de primære funktioner i de mere åbne rumforløb mod de øvrige verdenshjørner. Bygningens bærende system består af stålrammer, mens tag og ydervægge er opbygget af præfabrikerede trækassetter tilpasset bygningens hovedmodul. Den valgte kobberbeklædning består af pap med en tynd bøjelig kobberbelægning, hvis vaflede prægning opstår som følge af sammenpresning mellem kobber og pap.