Helende arkitektur ved Roskilde Fjord vinder prisen som årets sundhedsbyggeri

De smukke, helende rammer, som KHR Architecture sammen med et stærkt hold har skabt til de retspsykiatriske patienter på Sct. Hans, løber med sejren som årets sundhedsbyggeri.

”Det er en dejlig nyhed, at Sct. Hans er blevet kåret som årets sundhedsbyggeri, og jeg håber, at det vil være med til at bane vejen for mere af den gode helende arkitektur i sundhedsvæsenet. Byggeriet demonstrerer at høje behandlings- og sikringskrav sagtens kan forenes med imødekommende rammer for patienter og ansatte, og det kan en pris som denne være med til at synliggøre,” siger Mikkel Beedholm, der som kreativ direktør i KHR Architecture har været ansvarlig for arkitekturen på Sct. Hans Ny Retspsykiatri.

”På Sct. Hans er naturen er inddraget i arkitekturen, uanset om man opholder sig ude eller inde, og på trods af et højt sikkerhedsniveau er indretningen varm og hjemlig. Bygningen i sig selv skaber den nødvendige sikring udadtil og lægger sig smukt ind i landskabet,” forklarer Mikkel Beedholm.

En pris der skal sikre inspirere til bedre sundhedsbyggeri

Hvert år kårer Nohrcon årets sundhedsbyggeri for at sætte spot på de løsninger, der fungerer ekstra godt på området, og hvad der evt. kan gøres endnu bedre. Alle kan indstille et byggeri, hvoraf en fagjury nominerer fem. Hvilket byggeri, der løber med sejren, afgøres dels af fagjuryen, dels af offentlighedens stemmer.

I Nohrcons dommerbetænkning i forbindelse med nomineringen af Sct. Hans Ny Retspsykiatri står der bl.a.:

"Projektet har formået at løse udfordringerne med at skabe rummelige uderum, der samtidig opfylder de nødvendige krav om sikker afskærmning. Et smukt byggeri, som har taget funktionskravene alvorligt, men også anvendt dem til at skabe nye muligheder."

"Et meget imødekommende projekt udført med stor indlevelse i de særlige patienters behov. Med få virkemidler er der opnået en god harmoni - et byggeri i balance med omgivelserne.”"

"Viser stor forståelse for brugerne af byggeriet. Positivt med den tætte kontakt til naturen overalt i byggeriet. Fin udnyttelse af dagslyset. Godt materialevalg. Sikkert og overskueligt fælles gårdrum."

Projektet er realiseret for Region Hovedstadens Psykiatri og Region Hovedstaden i samarbejde med RUBOW arkitekter, OPLAND, OJ Rådgivende Ingeniører - Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, MOE og en lang række fagentreprenører.

Lang erfaring med sundhedsarkitektur

Sundhedsarkitektur har været et af KHRs specialer siden 1970’erne, hvor man tegnede Hvidovre Hospital.  Aktuelt er KHR Architecture ved at færdiggøre Nyt Sund til det sundhedsfaglige fakultet i Odense og et stort børne- og ungdomssygehus i Bergen – begge dele til tiden og inden for det aftalte budget. Ligesom Sct. Hans, har også Haukeland Sygehus i Bergen høstet stor anerkendelse for sin helende arkitektur, der virkelig formår at imødekomme brugernes behov.

Klik videre for at se flere af KHRs sundhedsprojekter eller for at læse mere om vores ydelser inden for sundhedsarkitektur.