Oversigt

Olympiastützpunkt (OSP) Hamburg/Schleswig-Holstein er et statsfinansieret center for nordtyske topatleter. OSP skal gennemgribende reetableres og KHR har sammen med en tysk partner vundet opgaven som arkitektrådgiver, der skal stå for design, projektering og projektledelse. Det prestigefyldte projekt omfatter både boliger, træningsfaciliteter, herunder svømmehal og udendørs baner, samt en ny plads for kvarteret.

Fakta
By
Hamborg
Land
Tyskland
Bygherre
Die Gebäudemanagement Hamburg GmbH (GMH)
År
2023
Areal
16 820㎡
Bæredygtighed
Helhedsfokus på social og miljømæssig bæredygtighed
Partnere
bpplan architekten & ingenieure, ACK Abbruch-Consulting-Kontor, Alex & Odin Arkitekter (konkurrenceforslag)
Ydelser
Design, projektering og projektledelse

“Det er en del af opgaven at skabe en ny plads til kvarteret, som både atleterne og offentligheden kan nyde godt af og som binder hele området sammen. Vi tænker altid vores arkitektur i forhold til omgivelserne, så det er storartet, at vi her som skal være med til at forme dem.”

Janina Zerbe, Partner og kreativ direktør
Kontakt

Som nabo til OSP ligger den smukke gamle bydelsskole i tegl, hvis taktilitet afspejles i det olympiske centers facade. 'Schule Alter Teichweg' er designet af den kendte arkitekt Fritz Schumacher i 1930'erne og er 

meget passende også en sportseliteskole for børn og unge fra hele Hamborg.

Optimale rammer til olympiske atleter

Olympiastützpunkt ligger i det grønne strøg ”Grünzug Dulsberg”, der er anlagt helt tilbage i 1918.

Det olympiske træningscenter har et særligt fokus på sportsgrenene beachvolley, svømning, badminton og håndbold. Ud over træningsfaciliteter tilbyder centeret ydelser inden forbl.a. fysioterapi, sportsmedicin, psykologi og ernæring.

Projektet begynder med nedrivningen af et udrangeret Aquasport Hotel, efterfulgt af opførelsen af den nye olympiske base og nedrivningen af den gamle. Næste skridt er opførelsen af en underjordiske parkeringskælder, studenterboliger og atleternes hus, hvor de olympiske sportsudøvere kan bo. Herefter følger udvidelsen af svømmehallen og de udendørs faciliteter som både omfatter sportsområder og generelle udenarealer og pladsen ved Dulsbergforum og Boulevarden. Hele projektet er planlagt til at stå færdigt i 2030.

En facade i samspil med omgivelserne

Facaden på nye olympiske base er vævet sammen af omgivelsernes karakteristika: Den smukke skole i tegl  på den ene side og parken med træer på den anden. To varme taktile materialer, der spiller sammen med hinanden og konteksten.

En port mellem campus og parken

De nye idrætshaller og svømmekomplekset placeres overfor hinanden og skaber en port mellem campus og Dulsbergparken. Ligesom facaderne på idrætshallerne bliver svømmehallens lavet af træ. De to volumener definerer campusområdets grønne ramme og indrammer de udendørs beachvolleybaner. Udsigten fra Dulsberg parken skaber på den måde det nye billede af det olympiske center.

Udforsk

Gymnasium Hochrad er en gymnasieskole for 5.-13. årgang i et mondænt boligområde ned til Elbe lige i udkanten...

Den nye Porsgrunn svømme- og idrætsarena er udviklet som et led i Porsgrunns Kommunes bestræbelser på at forbedre...

Den danske pavillon satte arkitekt Jan Søndergaard på landkortet som en af de store danske arkitekter. Den dag...