Oversigt

I samarbejde med det verdenskendte lysfirma Bartenbach Lightlabor har KHR Architecture skabt en lyssætning i Marmorkirken, der giver kirkerummet flere lag og understreger den eksisterende arkitektur.

Fakta
By
København
Land
Danmark
Bygherre
Meninghedsrådet ved Frederiks Kirke
År
2009
Partnere
Bartenbach Lightlabor
Ydelser
Lyssætning

Lyssætning giver kirkerum flere lag

KHR blev bedt om at komme med et forslag til en indvending belysning af Marmorkirken, der dels skulle belyse de flotte malerier af de 12 apostle i kuplen, dels give læselys på kirkegængernes sidepladser. Intentionen var, at lyssætningen kunne bidrage til at markere kirkens højtider og iscenesætte kirkeåret.

“Ligesom i den oprindelige arkitektur er hovedkilden placeret i kuplen, så lyset strømmer ned fra oven.”

Mikkel Beedholm, Partner og Arkitekt, KHR Architecture
Kontakt

Fredet verdensarkitektur med inspiration fra Peterskirken

Marmorkirken er et stykke fredet verdensarkitektur i centrum af København. Den første sten til kirken blev lagt i 1749, men bygningen stod først færdig 145 år senere. Marmorkirken er især kendt for sin flotte kuppel, der er inspireret af Peterskirken. Udefra står kuplen i flot grøn irret kobber, mens kuplen indenfor er dekoreret med billeder af de 12 apostle.

Understreger kirkens geometri og arkitektur

Ideen er at skabe en kunstig belysning, der understreger kirkens cirkulære geometri.
Det gamle armatur i kuplen er erstattet af et specialdesignet lysarmatur, hvor en række cirkulære lamper understreger kuplens komposition. Lyskilden er placeret, så den skyder langt og falder langt, før den rammer fladen. Det giver et homogent lys, der opleves som dagslys.

Via lyset tilpasses rummet til den kirkelige handling

I hviskegalleriet sørger uplights for at oplyse domen diagonalt, mens pulpituret og den ydre rundgang også er oplyst. Med den nye lyssætning bliver det muligt at iscenesætte lyset til den kirkelige handling. Et højt lysniveau får samtidig kirken til at fremstå varm, lys og venlig. På andre dage kan lyset slukkes, så kirken fremstår med sin oprindelige lyssætning.

Udforsk

Den danske pavillon satte arkitekt Jan Søndergaard på landkortet som en af de store danske arkitekter. Den dag...

Øbro-Hallen er en smuk nyklassicistisk bygning fra 1930'erne, som KHR har gjort klar til fremtiden med stor respekt...

KHR vandt 1. præmie for forslaget om at skabe et levende og inddragende nyt rådhus for ansatte og...