Oversigt

Schulzentrum Lehrte-Süd er et stort skoleprojekt, hvor KHR Architecture sammen med tyske samarbejdspartnere skal designe og projektere en helhedsskole til 1500 elever i byen Lehrte tæt på Hannover i Nordtyskland. Projektet inkluderer bevaringen af en eksisterende bygning og arkitekturen skal give mulighed for også at bruge nogle af skolens faciliteter til eksterne aktiviteter og events efter skoletid. Der er tale om et OPP-projekt med en løbetid på 25 år, hvilket giver god mulighed for at prioritere langtidsholdbare arkitektoniske og materialemæssige løsninger.

Fakta
Bygherre
Stadt Lehrte
År
2023
Areal
16 000 ㎡ plus udearealer
Bæredygtighed
Energiforbrug dækkes af solcelleanlæg på taget
Partnere
Mosaik Architekten, NSP Landschaftsarchitektur, HOCHTIEF
Ydelser
Design og projektering

Fokus på internt og eksternt flow

Den nye skolebygning skal bygges på en aflang grund og det har været afgørende at skabe et koncept, der sikrer både et internt og eksternt godt flow og giver et samlingssted for skolens 1500 elever. Hovedindgangen vender derfor ud mod den nye campusboulevard, hvor en samlende port forbinder den eksisterende bygning og de nye sportshaller på den ene side med den nye hovedbygning på den anden.

Fra hovedindgangen træder man direkte ind i aulaen, der har både en scene og en stor samlingstrappe, hvor børnene kan mødes i frikvartererne, og hvor der kan afholdes både interne og eksterne arrangementer. Aulaen er i dobbelt højde, så man kan kigge ned fra reposerne på første sal, hvor faglokaler til musik, kunst og naturfag er placeret. Ved siden af aulaen og ud mod boulevarden ligger den store kantine, der også kan gøre brug af et overdækket udeareal. På den måde samles de fællesskabsorienterede funktioner i den mest offentlige del af bygningen, mens klassernes basislokaler befinder sig længere inde i den aflange bygning.

For at imødekomme et godt flow, når de 1500 børn skal ind og ud i flok, er der også mulighed for at gå direkte ind til den bagerste del af skolen via indgangen fra cykelstien mod nord. Både realklasserne og de yngre gymnasieklasser har hver deres indgang fra siden af skolebygningen, hvor de kommer direkte ind til det område, hvor deres egen klasselokaler befinder sig.

”Langtidsholdbar arkitektur er en af vores varemærker. Det afspejler sig både i koncept, flow og materialevalg og går rigtig godt i spænd med en OPP-opgave som denne, hvor projektøkonomien spænder over 25 år.”

Janina Zerbe, Partner og kreativ direktør

Skolen skaber en ny øst-vestforbindelse i byen

Et centralt mål for byplanlægningen i Lehrte er at skabe en ny øst-vest-forbindelse mellem Südstraße og cykelstien, den tidligere jernbanedæmning. Det udmønter sig i en masterplan, hvor en ny campusboulevard skaber denne øst-vest forbindelse og tilbyder både orientering, identifikation samt et rart sted at opholde sig for skolens elever og byens borgere generelt.

Indgangspartiet med scenen og den store samlingstrappe er skolens hjerterum og samtidig en del af skolen semi-offentlige områder, ligesom sportshallerne ved siden af. Her mødes elever fra alle skoleformer på daglig basis og til mere formelle eller festlige lejligheder.

Fra det samlende forum er det forbindelse til kantinen, musiklokalerne på første sal og passage videre til klassefløjen.

Facadedesignet giver identitet og viser vej

Facadedesignet giver en samlende identitet samtidig med at de farvede elementer mellem vinduesåbningerne fungerer som et wayfinding-element. Gul er valgt som grundfarve for de overordnede områder, orange for gymnasiet og turkisgrøn for realklasserne.

Udforsk

Projektets arkitektoniske hovedidé, er at skabe en gennemlyst bygning med visuel sammenhæng til det omkringliggende landskab, så man...

Målet har været at skabe afsæt for faglig og tværfaglig udvikling og samtidig tilbyde et unikt studiemiljø for...

KHR vandt 1. præmie i en international arkitektkonkurrence med forslaget til Biocenter. Biocenter inspirerer til dynamisk samarbejde og...