• Glasblokkene, trin II - Haukeland børne- og ungesygehus med kvindeklinik

Oversigt

Glasblokkene er et sygehus til børn, unge og kvinder i Bergen. Sygehuset er projekteret og bygget i to etaper med fire bygningskroppe i hver. Der er tale om et ganske unikt projekt både arkitektonisk og i forhold til selve projekterings- og byggeprocessen. Glasblokkene II er det første fuldt digitale sygehusbyggeprojekt i verden.
På trods af virkelig høj kvalitet i arkitektur, materialer og udførsel, er byggeriet udført til en kvadratmeterpris, der er markant lavere end andre norske sygehusbyggerier, og inden for tidsplanen.

Fakta
By
Bergen
Land
Norge
Bygherre
Helse Bergen
År
2023
Areal
50000 ㎡
Partnere
PKA Arkitekter, Rambøll Arkitektur, Landskap Trondheim, Schønherr Landskab
Ydelser
Programmering, 3D-BIM projektering, IKT, projektudvikling, arkitektledelse, tegningsløs byggeplads

Arkitektonisk hovedgreb

Det arkitektoniske hovedgreb for børne- og ungdomshospitalet med kvindeklinik for gravide og fødende er baseret på en unik placering på en grøn skråning nord for Sentralblokken, den eksisterende del af Haukeland Hospital. Fokus har været på at nedbryde den store bygningsmasse, så den får en menneskelig skala, lægger sig ind i omgivelserne og allerede udefra giver den besøgende en forståelse af det, der venter indenfor.

De fire blokke fra fase 1 ligger længst oppe ad skrænten, mens blok 5-8 er placeret foran dem, ned mod byen. Se Glasblokkene I her.

Demokratisk design og kunstneriske elementer

Hjørnerum med den bedste udsigt bruges enten til fællesfunktioner, som legerum, spiseområde eller personalerum, eller til isolationsstuer, hvor patienterne, der ikke har mulighed for at bevæge sig udenfor stuen, får kvaliteterne ved den gode udsigt fra deres seng.

Kunst er integreret både ude og inde på legende vis. Her er det en af gangbroerne, der er blevet brugt til et værk.
Lamellerne iforan vinduespartiet forhindrer direkte indkig i de nærmeste patientstuer, mens udsigten til det grønne bevares.

Flow og funktion

De enkelte bygningsblokke er forbundet med gangbroer og med mellemrum i stueplan, der anvendes til henholdsvis lounge, auditorium og til en samlingstrappe med flere funktioner. Bemærk hvordan brugen af skiffer skaber en direkte sammenhæng mellem det ydre rum og det indre, der kun er adskilt af glas.

Hver blok har fået sin egen farve - gul, blå, turkis og grøn - som giver stemning og understøtter wayfinding.

En legende velkomst

Glasblokkene er et børnesygehus, hvor der er lagt stor vægt på, at børn skal kunne være børn - også når de er patienter. Der er prioriteret rum, hvor børn kan udfolde sig fysisk eller slappe af i trygge og rare rammer, så det hele ikke går op i konkrete funktioner til pleje og behandling. Ved hovedindgangen ligger et legeområde, hvor både indlagte børn og besøgende kan udfolde sig fysisk. På grund af placeringen og de store glaspartier bliver man mødt af glade, aktive børn, når man kommer til hospitalet og får fra starten givet stedet en positiv energi.

Helende haver

Det er dokumenteret, at udsigt til grønne områder fx kan reducere stress og følelsen af smerte, så behovet for medicin reduceres. Stort set alle patientstuer og opholdsrum har udsigt til natur, fordi naturen er ført ind mellem de smalle bygningskroppe. Der er lagt vægt på at lave haver med lokal vegetation, som tilbyder en sanselighed og mulighed for både ophold og bevægelse, samtidig med at den ikke kræver megen pleje.

Taktile kunstelementer inviterer til at bevæge sig rundt i terrænet. Et eksempel er store "perler" af forskellig art, der er spredt  ud over området og både fungerer som en skattejagt, hvor man finder "hele perlekæden", og som enkeltstående værker.

Trivsel i højsædet

Der er lagt stor vægt på at skabe et børnesygehus, der møder børnene i øjenhøjde og giver de bedste forudsætninger for at både patienter, ansatte og pårørende kan trives.

Der er gjort plads til leg og samvær og specialdesignet møbler i varme, naturlige materiale og valgt farverigt inventar, så pladsen udnyttes optimalt og institutionspræg minimeres. Alle sengestuer har en ekstra seng, der kan klappes ned, så barnets forældre eller den fødendes partner har mulighed for at overnatte.

Udforsk

KHR Architecture står bag det nye center for kræftbehandlingen på Storstrømmens Sygehus i Næstved, der med store vinduespartier...

Kverndalen bo- og dagscenter er et plejehjem på 18.000 m2 med 128 heldøgnspladser og 30 dagspladser, hvor KHR...

Den nye sterilcentral er optimalt forbundet med Regionshospitalet i Randers via niveaufri forbindelse gennem en eksisterende transportkorridor. KHR...