Oversigt

Kverndalen bo- og dagscenter er et plejehjem på 18.000 m2 med 128 heldøgnspladser og 30 dagspladser, hvor KHR Architecture har været arkitektrådgiver. Det er ambitionen, at stedet skal bidrage til udviklingen af den nordlige bydel af Skien, og borgere og brugere er blevet involveret via workshops. Via kulturelle og sociale aktiviteter skal beboere i området inviteres inden for, så det nye plejecenter også bliver et mødested i byen.

Fakta
By
Skien
Land
Norge
Bygherre
Skien Kommune, Eiendomsenheten
År
2022
Areal
18 000 m2
Finansiering
369 mio. DKK
Bæredygtighed
Passivhus-standard
Partnere
Børve Borchsenius Arkitekter AS, Sweco Norge AS, Dronninga Landskab AS, Grunnteknikk
Ydelser
Arkitektrådgivning

Et samlingssted i bydelen

Plejehjemmet ligger tæt på bydelens parker, gader, butikker og trafikknudepunkter, så plejehjemmet kan være en integreret del af byens nærmiljø, hvor beboere og folk fra nærområdet inviteres til at bruge aktivitetsrum og udeområde på lige fod.

Dagcenteret vil også støtte initiativet "Den Kulturelle Spadserstok", der har til formål at formidle professionel kunst og kultur til ældre. På den måde er det ønsket at gøre plejehjemmet til et mødested i byen.

Inspirerende, inviterende og stimulerende som ledetråd for indretningen

Plejehjemmet er indrettet med fokus på materialer og farver, der er "inspirerende, inviterende og stimulerende". Alle farver og materialer er valgt udfra viden om hvilke stemninger og nuancer, der er passende for beboergruppen, samt idéen om at etablere identitetsfølelse og enkel wayfinding, så beboerne både har nemt ved at orientere sig og finde vej, samtidig med at de føler sig hjemme. Alle de valgte farver refererer til naturen, som dokumenteret har en positiv effekt på mennesker velbefindende.

Et plejehjem med 16 mindre boenheder

Plejehjemmet får har cirka 120 døgnpladser og 30 dagspladser. Hver boenhed består af 8 værelser med fællesspisning og stue, med udgang til et et udendørs område. På den måde skabes et overskueligt mindre fællesskab i det store. De enkelte boliger har ekstra store opholdsrum, der blandt andet kan fungere som dobbeltværelse for ægtepar.

Kverndalen bo- og dagcenter har desuden fællesarealer, diverse aktivitetsrum, stor stue, konferencerum, mødelokaler og kontorer.

"Ønsket fra bygherre er at få et plejehjem, hvor velfærdsteknologi og digitale løsninger kan udnyttes optimalt. Det er områder under hastig udvikling, og derfor har det været afgørende at skabe en arkitektur og teknisk infrastruktur, der imødekommer en enkelt implementering af de løsninger, som fremtiden vil bringe."

Pernille Haslund-Christensen, arkitekt
Kontakt

Udforsk

Det ny Sct. Hans hospital er et mønstereksempel på helende arkitektur. De i alt 20.700 m² byggeri indeholder...

Haukeland Universitetshospital samler kompetencen omkring børn og unge i et sygehus, der både arkitektonisk og i hele design-...

Glasblokkene er et sygehus til børn, unge og kvinder i Bergen. Sygehuset er projekteret og bygget i to...