Ørestad Skole & Ørestad Bibliotek/Ørestad School & Ørestad Library

Kategori
Undervisning
Bygherre
Københavns Kommune
By
København
År
2012
Areal
14 500 m2
Anlægssum
290 mio kr
Bæredygtighed
Lavenergiklasse 1, CO2 neutralt byggeri, samarbejde med naboer om at udveksle varme gennem lagring af grundvand, solceller.
Awards
1. præmie

Byen og opdagelse. Nærvær og inspiration.

Det er KHR arkitekters vision for den nye skole, fritidstilbud og bibliotek i Ørestad City. Her er hængende haver, karnapper og små piazzaer ligesom i en hver inspirerende middelalderby. Besøgende inviteres til at gå på opdagelse i et mylder af små gyder og terrasser udenpå bygningen, der er gjort offentlig tilgængelig med en udvendig trappe.

 

Udvendige og indvendige mødesteder

Udvendige og indvendige mødesteder forstærker Københavns Kommunes vision om at gøre den nye bygning til et socialt og kulturelt omdrejningspunkt for Ørestad. En stor indvendig trappe forbinder skolen med folkebiblioteket i stueetagen og skaber en dynamisk vekselvirkning mellem de to. Trappeforløbet op igennem skolens 8 etager forbinder en sekvens af overlappende rum, som varierer i størrelse, indretning, lysindfald og orientering. De mange forskellige typer af rum giver mulighed for gruppearbejde, arbejde i værksteder og tid til fordybelse. Etagerne og forbindelsen mellem dem er udformet som gadeforløb i en bjergby med en variation af tætte gyder, piazzaer, åbne udsigter over omgivelserne og små stille rum. Hovedruterne gennem skolens by er tydelige; men smutveje og ekstra forbindelser mellem etagerne skaber mangfoldighed og forbindelser mellem skolens forskellige funktioner.

 

Frodig og varieret

Selve skolen er en 3-spors folkeskole med særlig vægt på de æstetiske fag og læreprocesser samt den virtuelle dimension. Formsproget er frodigt og varieret i såvel plan som facade med et indre karakteriseret af en præcis struktur med mange organisationsmuligheder. Udenfor tager skolen det urbane rum til sig med opholdssteder på bygningens terrasser, langs kanalerne, over det befæstede tag mod Ørestad Gymnasium til Pocket parken mod nord. Skolen råder over et stort udeareal med mange forskellige muligheder for både ophold, undervisning og leg.

 

Spydspidsprojekt

KHR arkitekter har været pionerer indenfor indførelsen af bæredygtig arkitektur i Danmark. Omtanken for miljøet afspejles tydeligt i den nye bygning, der vil stå som et spydspidsprojekt for København Kommunes indsats for at spare på energien.

 

English

An unconventional spatial sequence that sparks curiosity and invites engaging experiences and play, with a high degree of transparency that creates a safe and navigable environment.

Ørestad Skole is combined with a library and leisure activities and constitutes a social and cultural meeting place for the Ørestad district. KHR sought to create a building that integrates public-access cultural functions with social activities and thus serves as a landmark and meeting place for the urban district.

Ørestad Skole rethinks primary and lower secondary school with a spatial focus on engaging experiences, play and curiosity, where children are regarded as free and inquisitive human beings. The architecture forms the setting for free play and activities by shaping the school’s compact building volume as an unconventional spatial sequence that sparks children’s interest and curiosity.

The sequence from the street, into the playgrounds and all the way to the classroom consists of many small rooms with a clear layout that is tied together by a range of different routes through the buildings.

To accommodate a child’s perception of space, the rooms are small enough that the children feel safe, yet big enough that they feel encouraged to peek curiously around the corner.

From the common room outside each classroom the partially transparent walls make it possible to look in and thus get a sense of the room before entering, which is reassuring, particularly for younger students.

From the street, the individual classrooms are recognizable because the deep bays create a unique identity for each class. Furthermore, the children are visible in the bays, thus making their presence felt in the cityscape.

The bays are lowered, so that the children can step down, wave at the city and take in the extensive view of the urban and natural areas in the Ørestad district. The bay further acts as a ‘room in the room’ that lets a smaller group enjoy a semi-private space in the classroom.