• AdO Arena & Amalie Skrams Videregående Skole

Oversigt

Arkitekturen i AdO Arena og Amalie Skram Videregående Skole i Bergen samler skole og svømmehal i en stor, gennemlyst bygning på Nygårdstangen i Bergen. Rent arkitektonisk er skole og svømmehal integreret både visuelt og funktionelt. Der går godt 1000 elever på skolen, hvor såvel social og miljømæssig bæredygtighed har været i fokus.

Fakta
By
Bergen
Land
Norge
Bygherre
Bergen Kommune
År
2014
Areal
28.000 ㎡
Finansiering
NOK 1000 M
Bæredygtighed
Klimatilpasset byggeri

AdO Arena og Amalie Skrams Skole bindes sammen af farvespil og indkig

Bygningen er beklædt med metalplader, bl.a. tombak, som er en kobberlegering med en mørk brun/gylden farve, der intensiveres over tid, når materialet patinerer.

Metalpladerne på facaden er indfarvet i grønlige og blålige nuancer, som giver et farvespil på facaden og binder skole og svømmehal sammen. Det sammenhængende ydre er også ført ind i bygningen, hvor skole og svømmehal integreres i bygningen bl.a. via indkig og transparens.

Nationalt svømmeanlæg og populær folkeskole

AdO Arena er bygget som et nationalt svømmeanlæg på 12 000 m2 med 50 meters bassin, samt bassiner til udspring, terapi og læring.
Selve skolen er på 16 000 kvadratmeter over fire etager med klasseværelser, grupperum, samt bibliotek, kantine, aula og to store auditorier.
Amalie Skrams skole har også en multihal, som kan indedeles i tre gymnastiksale, samt et træningscenter. Skolen har en stærk bæredygtighedsprofil; eksempelvis udnyttes varmen fra bygningens spildevand og overskudsvarme fra svømmestadiet til opvarmning af skolen.

Skole og svømmehal tegnet ind i terrænet

Da der skulle bygges en ny skole og svømmehal i Bergen var det afgørende for KHR at skabe en bygning i naturlig forlængelse af omgivelserne. Mødet med terrænet i forskellige niveauer udtrykkes derfor i bygningens arkitektur. På afstand opleves bygningen som en samlet figur, en stor sten ved vandet, som er slebet og formet af vind og vejr. På nært hold åbner figuren sig med præcise udskæringer, som indgang til bygningen, der er skabt ud fra de bevægelseslinjer, som ligger i byen. Derved fremstår ”stenen” som et kendetegn for byen og giver læ i en vindomsust del af Bergen.

De indvendige rum fremstår veloplyste på alle niveauer takket være oven- og sidelys. Store indvendige vinduespartier lader ikke kun lyset flyde, den visuelle forbindelse inviterer også til at udnytte, at der er mange muligheder under samme tag.

“Sammenhængen mellem skole og svømmehal i en åben konstruktion åbner op for talrige indretningsformer, der giver fleksibilitet til at tilpasse bygningen til ændrede behov, som erfaringsvist altid opstår.”

Janina Zerbe, Arkitekt og Partner i KHR Architecture.
Kontakt

Udforsk

Øbro-Hallen er en smuk nyklassicistisk bygning fra 1930'erne, som KHR har gjort klar til fremtiden med stor respekt...

KHR skal stå i spidsen for et projekt, der skal sikre Sisimiut et alsidigt vandkulturhus. Idéoplægget skal bruges...

Haukeland Universitetshospital samler kompetencen omkring børn og unge i et sygehus, der både arkitektonisk og i hele design-...