Ørestad Skole & Ørestad Bibliotek

Kategori
Undervisning
Bygherre
Københavns Kommune
By
København
År
2012
Areal
14 500 m2
Anlægssum
290 mio kr
Bæredygtighed
Lavenergiklasse 1, CO2 neutralt byggeri, samarbejde med naboer om at udveksle varme gennem lagring af grundvand, solceller.
Awards
1. præmie

Byen og opdagelse. Nærvær og inspiration.

Det er KHR arkitekters vision for den nye skole, fritidstilbud og bibliotek i Ørestad City. Her er hængende haver, karnapper og små piazzaer ligesom i en hver inspirerende middelalderby. Besøgende inviteres til at gå på opdagelse i et mylder af små gyder og terrasser udenpå bygningen, der er gjort offentlig tilgængelig med en udvendig trappe.

 

Udvendige og indvendige mødesteder

Udvendige og indvendige mødesteder forstærker Københavns Kommunes vision om at gøre den nye bygning til et socialt og kulturelt omdrejningspunkt for Ørestad. En stor indvendig trappe forbinder skolen med folkebiblioteket i stueetagen og skaber en dynamisk vekselvirkning mellem de to. Trappeforløbet op igennem skolens 8 etager forbinder en sekvens af overlappende rum, som varierer i størrelse, indretning, lysindfald og orientering. De mange forskellige typer af rum giver mulighed for gruppearbejde, arbejde i værksteder og tid til fordybelse. Etagerne og forbindelsen mellem dem er udformet som gadeforløb i en bjergby med en variation af tætte gyder, piazzaer, åbne udsigter over omgivelserne og små stille rum. Hovedruterne gennem skolens by er tydelige; men smutveje og ekstra forbindelser mellem etagerne skaber mangfoldighed og forbindelser mellem skolens forskellige funktioner.

 

Frodig og varieret

Selve skolen er en 3-spors folkeskole med særlig vægt på de æstetiske fag og læreprocesser samt den virtuelle dimension. Formsproget er frodigt og varieret i såvel plan som facade med et indre karakteriseret af en præcis struktur med mange organisationsmuligheder. Udenfor tager skolen det urbane rum til sig med opholdssteder på bygningens terrasser, langs kanalerne, over det befæstede tag mod Ørestad Gymnasium til Pocket parken mod nord. Skolen råder over et stort udeareal med mange forskellige muligheder for både ophold, undervisning og leg.

 

Spydspidsprojekt

KHR arkitekter har været pionerer indenfor indførelsen af bæredygtig arkitektur i Danmark. Omtanken for miljøet afspejles tydeligt i den nye bygning, der vil stå som et spydspidsprojekt for København Kommunes indsats for at spare på energien.