Oversigt

HafenCity i Hamborg er en populær ny bydel, som er skudt op de seneste år. En ny 8-sporet videregående skole og daginstitution skal dække det hastigt voksende behov på uddannelses- og pasningsområdet. Samtidig skal skolen efter skoletid være et samlingssted for lokalsamfund og foreningsliv. KHR Architecture var som ét af 12 hold udvalgt til at deltage i en lukket arkitektkonkurrence for det prestigefulde byggeri.

Fakta
By
Hamborg
Land
Tyskland
Bygherre
SBH Schulbau Hamburg
År
2022
Areal
14 000 ㎡
Partnere
Renner Architekten, Boye und Bode
Ydelser
Konkurrenceforslag

“Ankomstpladsen på hjørnet forbinder skolen visuelt, ikonisk og logistisk med byen. Pladsen væver skolens rekreative udeområder og de indre læringsområder sammen i et intuitivt flow, der inviterer børnene til at gå på opdagelse uden at fare vild.”

Mikkel Beedholm, Kreativ direktør og arkitekt
Kontakt

En facade i samspil med omgivelserne

Skolens facade er i lodret murede sten i en varm gul tone, som indrammer vinduesområderne i vandrette bånd. Vinduesnicherne holdes i farver, der markerer de forskellige klasser og er koordineret med solens placering og den bymæssige kontekst. En komposition, der afspejler tyngden i kvarterets murstensbygninger samtidig med at der skabes et lyst, åbent hus med uhindret udsigt.

Intuitiv wayfinding og godt flow

Hjertet for Campus HafenCity er placeret ved hovedindgangen og er udgangspunktet for en legende sløjfe, der inviterer børnene til at udforske skolen både indendørs og udendørs. De to store trapper, en indendørs og en udendørs, giver forbindelse til den hævede legeplads og videre op i skolebygningen til børnenes klasseværelser og de forhøjede legepladser på taget. Det gode flow og de mange destinationer undervejs skaber en bygning uden blindgyder, som indbyder til at lege og gå på opdagelse.

Den øverste del af skolen består af tre klynger, som hver er placeret omkring en central trappe med god udsigt over byen. Klynger er placeret tæt på hinanden og giver en kompakt bygning med en intuitiv vejvisning, samtidig med at man skaber mindre enheder i skolen, der giver tryghed og overskuelighed.

Plads til leg - også efter skoletid

En række udendørs legepladser af forskellig størrelse og med forskellige temaer udgør skolens vigtigste rekreative område. Ved at udnytte idrætshallernes store tagterrasse er hovedlegepladsen forbundet med indgangspartiet med en stor trappe og skaber et visuelt indbydende rekreativt område for skolen og det bredere kvarter, som let kan bruges offentligt efter lukketid i synergi med den tilstødende Lohsepark.

Strategisk placerede indgange gør det muligt for den brede offentlighed at benytte de store idrætshaller og det åbne fællesareal efter skoletid, samtidig med at resten af skolebygningen let kan afgrænses.

Udforsk

Vildbjerg skolen er opbygget omkring et fælles torv, hvor skolens yderligere funktioner spreder sig som ringe i vandet...

Syddansk Universitet i Odense er arktitektonisk bygget på et princip om konsekvent integration af de centrale funktioner med...

Den nye "skole på sletten" i Nuuk - Atuarfik Narsarsuaq - bliver et vartegn, der fortæller en historie...