KMD Hovedsæde

Kategori
Erhverv
Bygherre
KMD A/S
Land
Danmark
By
Ballerup
År
2001-2002
Areal
18 000 m2
Anlægssum
285 mio. kr
Awards
1. præmie, Nomineret til Mies van der Rohe prisen 2003, Tildelt Red Dot Award 2003

KMD's ny hovedsæde er et arkitektonisk modernistisk hus, der giver KMD et stærkt image i omverdenen. Husets idé er skabt på baggrund af en socialpragmatisk forståelse for den enkelte medarbejders færden i et stort hus.

 

Intimitet på trods af størrelsen

En bærende idé bag hovedsædet var at få personlige rumoplevelser ind i et meget stort hus, hvor der arbejdes i storrumskontorer. Målet var at få de samlede 18.000 m² til at relatere sig til den enkelte medarbejders hverdag. Dette blev indfriet ved at bygge fire umiddelbart ens volumener, der knytter sig omkring to forskelligt proportionerede atrier, der er skjult for hinanden. Planen undertrykker således husets størrelse, så man allerede ved ankomsten kun kan se halvdelen af bygningen og ved cirkulation ind i bygningen bevæger sig som ledet af landskabet. Bygningernes sammensætning skaber et forløb fra ankomstlunden og videre ind i huset, med forskellige sigtelinier til landskabet, store trappeforløb gennem atrier og forskellige niveauer, for til sidst at ende i kantinen og landskabet igen.

 

Fra arbejdsbordet til arbejdspladsen

KHR har i samarbejde med en bevidst og inspirerende bygherre skabt bygningens rum og design. Husets plan synes umiddelbart skabt af ens rum, men opleves som en ekspressiv lille by med en tæt og lys samhørighed. KMD's hovedsæde giver brugeren varierende oplevelser af lys og proportioner, som til stadighed ændres ved bevægelse rundt i domicilet. Nordfacaderne er gjort i glas fra gulv til loft og sydfacaderne er ud for kontorstolene udstyret med "franske" balkoner. Solafskærmningen, der er gennemsigtig og ikke går til loft, giver et behageligt dagslys og altid frit udsyn til landskabet.