Oversigt

Erhvervsbyggeri til restaurant og butik centralt i Nuuk. Bygningen er tegnet af KHR og huser både en skøn restaurant med en fabelagtig tagterasse og et butikslokale til udlejning.
KHR har været arkitektrådgiver for hele projektet, der ud over arkitekturen også omfatter design af specialfremstillet inventar og indretning af restauranten.

Fakta
By
Nuuk
Land
Grønland
Bygherre
Rikke og Jørgen Pedersen
År
2023
Areal
1000 ㎡
Partnere
Hovedentreprenør Nurepa Aps med Inuplan som ingeniør

Med inspiration i den grønlandske natur

Bygningens udvendige materialer er opdelt i tre temaer inspireret af den smukke grønlandske natur: Sten, is og træ.

”Naturen har skabt et fundament af klippe, og den æstetik bygger vi videre på ved at beklæde soklen med sort beton med et tydeligt forskallingsmønster, som en fortolkning af det grønlandske grundfjeld. Derover kommer et glasparti, der henter sin inspiration i havet og isen. Øverste del af bygningen bliver nærmest som en æske af træ, der svæver ovenpå det transparente glas,” forklarer kreativ partner Janina Zerbe.

De store glaspartier betyder, at der er gode ind-og udkig, og restauranten får en stor tagterrasse, hvor udsigten kan nydes i de varme måneder.

Arkitektur og space planning i tæt samspil

KHR Architecture har også stået for indretning af Nuuks nye restaurant i tæt samarbejde med bygherren. Arkitektur og space planning har været flettet tæt sammen: det arkitektoniske hovedgreb udnytter landskabet forskellige niveauer til at skabe forskellige zoner i restauranten. Det giver en dynamik og en mulighed for naturligt at opdele restauranten i forhold til forskellige funktioner og gæstepræferencer. Samtidig giver det åbne flow liv og sammenhængskraft både for gæster og ansatte.

Restaurant Nivi er udstyret med Nuuks første tagterrasse med en af byens bedste udsigter og udeservering - når vejret tillader det.

Landskabets niveauer skaber rumlig opdeling og flow i bygningen

Bygningen tager udgangspunkt i de eksisterende niveauer i det omkringliggende landskab og udnytter niveauspringene til at skabe et varieret rumligt forløb, hvor restaurant, bar og køkken er beliggende i forbindelse med hinanden, men dog alligevel funktionelt og rumligt adskilt.

”Den åbne struktur giver ikke kun et godt flow, den betyder også, at der er stor fleksibilitet i brug af bygningen på både kort og lang sigt. Noget vi altid har fokus på, fordi det er afgørende for økonomien og bæredygtigheden i projektet.”

Janina Zerbe
Kontakt

Sammenhæng mellem den ydre og indre arkitektur

Referencerne til det grønlandske landskab med sten, træ og is går igen i indretningen, hvor træbeklædning både tjener udtrykket og akustikken i det åbne rum.

Udforsk

Kronen i Vanløse skal revitaliseres, så det konkursramte center transformeres til en dynamisk bymidte, der har meget mere...

KHR vandt 1. præmie for forslaget om at skabe et levende og inddragende nyt rådhus for ansatte og...

Den kombinerede produktions- og administrationsbygning for glasfiberproducenten Fiberline rejser sig som et stykke identitetsskabende vartegn ved motorvejen tæt...