Oversigt

Jens Bangs gæstehuset er et sommerhus inspireret af de gamle fiskehytter i området og fremstår som et smukt eksempel på, hvordan et hus på enkel og minimal vis kan indskrive sig i et smukt landskab.

Fakta
By
Struer
Land
Danmark
År
2004
Areal

Et gæstehus med panoramaudsigt til det smukke landskab

I slutningen af 1930erne indlogerede maleren Jens Søndergaard sig i et hus i Toftum, og i et brev til vennen Leo Svane fortæller han om landskaber så vidunderlig store, så Thy ikke står mål. Kunstnerens fascination af det særlige lys, de stærkt svungne Toftum Bjerge og Limfjordegnens høje himmel resulterede i flere markante billeder - ofte malet i det samme område hvor den aktuelle gæstebolig er opført. Landskabet er i sandhed betagende. Bygningen er indlejret i en skråning på enhøjtliggende bjerghylde, med 200 graders panoramaudsigt fra øst til vest over et åbent, ubebygget klit- og engområde ned mod Nissum Bredning.

Ovenlys skiller husets funktioner i en åben og lukket del

Taget brydes af et gennemgående ovenlys, som rumligt skiller husets sekundære funktioner i den lukkede kerne mod syd fra de primære funktioner i de mere åbne rumforløb mod de øvrige verdenshjørner.

Bygningens bærende system består af stålrammer, mens tag og ydervægge er opbygget af præfabrikerede trækassetter tilpasset bygningens hovedmodul.

“Det har været tanken at indfange himlens lys i et sammenhængende rumforløb med et hus som set fra alle vinkler respekterer bjergkammens profil.”

Jan Søndergaard, Professor og Arkitekt
Kontakt

Gæsteboligens enkle arkitektur og materialitet

Gæsteboligen består grundlæggende af to dele, en betonplade beklædt med basalt og en skal i kobber, der består af pap med en tynd bøjelig kobberbelægning, hvis vaflede prægning opstår som følge af sammenpresning mellem kobber og pap.
Kobberskallen er både facade og tag, lukket mod skrænten i syd og åben mod nord og i gavlene mod øst og vest.

Betonpladen er husets gulv og udgør et gennemgående plan fra morgenterrassen i øst til aftenterrassen i vest.

Udforsk

Et fredeligt åndehul midt i skovens dybe stille ro. Det er visionen bag Skovgården i Herlev, tegnet af...

Hvidovrevejs Butikstorv skal fornyes og området udvides med yderligere 8400 kvm til boliger, erhverv og parkering. KHR Architecture...

Gråbrødre Skole skal omdannes til 4500 m2 lejeboliger. KHR Architecture er valgt som arkitekt til transformationen af den...