KHR studietur med Jyttes bus

Vi har en chauffør...

Normalt tager KHR på studietur mindst én gang om året, men siden turen til Mexico i november 2019 har Corona spændt ben for rejseriet. Så meget desto mere var det en fornøjelse at fylde en hel ”Jyttes bus” med gode kolleger for at se og diskutere ny arkitektur, quizze om lidt af hvert og skåle til solnedgang ved Vadehavet.

Udsigt ver Århus Ø på arkitektstudietur

Aarhus Ø 

Der var blandede meninger om arkitekturen og ikke mindst den bebyggelsesmæssige helhed på Aarhus Ø, men den nye Århus-bydel giver i hvert fald stof til eftertanke på flere niveauer.

Aarhus Arkitektskole

Arkitektskolen i Århus

Efter sigende er der op til flere daglige rundvisninger på den nye Arkitektskole i Århus, og vi synes bestemt, at skolen var et besøg værd! Kombinationen af den nye, rå struktur og de varmere elementer i træ og i form af inventar fra skolens tidligere lokaler, danner en funktionel og rar ramme for uddannelse af næste generations arkitekter. 

Studielandsbyen i Viby

Studielandsbyen i Viby

Arkitekterne Lenschow & Pihlmann har med afsæt i en fredet gård fra 1677 skabt en studielandsby i udkanten af Århus med 56 små, veludnyttede 1-værelses lejligheder og et fælleshus lige på kanten af både by og natur.
Det var en fornøjelse at blive vist rundt af en engageret bygherre, der havde stort fokus på at udvikle et godt miljø for beboerne og at tage erfaringer videre til nye projekter.

Kannnikegården i Ribe

Kannikegården i Ribe

Solen skinnede fra en skyfri efterårshimmel, da vi nåede frem til Kannikegården. Tranberg & Lundgaard har tegnet det kombinerede menighedshus og museum ved siden af Ribe Domkirke på det sted, hvor Danmarks første kirkegård og ældste teglbyggeri sandsynligvis har ligget. En smuk og rå bygning i beton, stål, glas og tegl.

Vadehavscenteret udhæng

Vadehavscenteret - på kanten af Danmarks største nationalpark

Dorte Mandrup har skabt en udstillingsbygning, der falder ind i den enestående natur, der omgiver den. Vi fik både hørt om det knudepunkt, som vadehavet er for alverdens fugle, og om de teknikker, der er brugt i den sofistikerede stråtækning af Vadehavscenterets tag og ydervægge.

Skål ved vadehavet

Solnedgang over vadehavet på en skyfri efterårsaften

Dagens arkitektoniske sightseeing blev rundet af med prosecco og hygge i det unikke marsklandskab, mens solen forsvandt i vadehavet. Sikke en dag!

Fiberline arkitektur

Fiberline - land art ved Middelfart

Efter en god aften på Krybily Kro ved Kolding kørte bussen atter mod øst, hvor vi fik taget et lynkig på et stykke markant KHR-arkitektur. Domicilet for produktionsvirksomheden Fiberline er tegnet så det lægger sig smukt ind i landskabet og nærmest bliver til "land art", som kan ses fra motorvejen omkring Middelfart. 

Nyt Sund

Nyt Sund - bygger bro mellem SDU og OUH

Så blev det tid til at spænde sikkerhedshjelmen og besigtige byggepladsen for det nye sundhedsfaglige fakultet, som KHR har tegnet. Bygningen kobler det nye OUH og SDU, så uddannelse, forskning og praksis får optimale rammer for samarbejde og videndeling. Trist at se, hvad spareøvelser har gjort ved den æstetiske oplevelse af OUH.

Heldigvis har Nyt Sund ikke lidt samme skæbne, og byggeriet kommer til at spille smukt med det eksisterende SDU, som KHR tegnede for 50 år siden.

HC Andersens Museum af Kengo Kuma

Et hus i H.C. Andersens ånd

Sidste stop blev en rundvisning i det nye H.C. Andersen Hus, som knap nok er åbnet. Den japanske arkitekt Kengo Kuma har haft ambitionen om at skabe et hus, der ikke bare fortæller historien om forfatteren og hans eventyr, men inviterer de besøgende med ind i hans univers og inviterer til at opleve og medskabe i øjenhøjde. 

Vi vender tilbage, når udstillingen er helt færdig og vurderer, hvor godt missionen lykkes.