Forskning i transparente materialer

Transparente materialer i fremtidens boligarkitektur

Projektet undersøger, hvad det kan betyde for den helt almindelige bolig, at man nu kan bygge med lysgennemskinnelige materialer. Både ved at se på translucente og transparente egenskaber i eksisterende byggeri over hele verden og via egne undersøgelser.

I fremtiden kommer vi til at skulle bo tæt i byerne. Det er nemlig det mest bæredygtige, hvis vi ikke er spredt ud over for stort et areal. Selvom vi skal bo endnu tættere end i dag, skal vi stadig sørge for en høj kvalitet af lys inde i bygningerne. Heldigvis behøver vi ikke længere begrænse os til at lukke lys ind gennem vinduerne. Ved at bruge materialer, der både er stærke og gennemskinnelige, kan lyset blive lukket ind på nye måder. Det kommer til at få stor betydning for hvordan vi bygger boligarkitektur i fremtiden, fordi vi med disse egenskaber kan udnytte dagslyset langt bedre.

Projektet er støttet af Innovationsfonden og Realdania og er tilknyttet Det Kongelige Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Institut for Bygningskunst og Design.

Træmodel bag translucens close up

Hvordan sikrer vi gode lysforhold i urban bebyggelse

Nogle materialer tillader silhuetter at trænge igennem, andre reflekterer lyset, og andre igen fordeler det jævnt ud på væggen, eller producerer mønstre og farver. Nogle steder udviskes grænsen mellem inde og ude, andre steder kan man svagt fornemme aktiviteter på den anden side. Disse oplevelsesmæssige fænomener vil have betydning for en række sociale og funktionelle aspekter af boligarkitekturens brug, indretning og løbende tilpasning. Alle disse forhold er muligheder som kan udnyttes, når arkitekter skal designe bygninger med translucente materialer.

Udforsk

Schulzentrum "Achter de Weiden" bliver et fremtidssikret skolecentrum for Schenefeld ved Hamburg, der tilbyder tilstrækkelig plads til både...

KHR Architecture står bag det nye center for kræftbehandlingen på Storstrømmens Sygehus i Næstved, der med store vinduespartier...

I forbindelse med Quantum Immobilien AG's køb af Beckmanns Tårn og Vilhelm Hus i Carlsberg Byen har KHR...