Overview

KHR won 1st prize in an international architectural competition with its proposal for the Biocenter. The Biocenter inspires dynamic collaboration and creates the best environment for a multidisciplinary research environment.

Facts
City
Copenhagen
Country
Denmark
Owner
University and Building Board
Year
2007
Area
50 000 ㎡
Funding
DKK 650 M
Awards
1st prize in competition

"The architecture and the laboratory concept will create the best environment for a cross-disciplinary research environment - one that both serves the users and inspires them to collaborate dynamically."

Mikkel Beedholm, Architect and Partner, KHR Architecture
Contact

Campus at Nørrebro

KHR won 1st prize in an international architectural competition with its proposal for the Biocenter. The proposal is realised in Nørrebro in Copenhagen. The Biocenter is located on the Nørre Campus, the Faculty of Science of the University of Copenhagen and close to the Rigshospitalet. The competition included proposals for a master plan for a total of 60,000 m² of laboratory buildings.

The social axis

The first phase of the Biocentre proposes the design and layout of laboratories of different complexity and size, administration and common facilities. The laboratory areas open onto the park with a north-facing glass façade that lets in light and views at full floor level, while the façade of the office areas to the south is light and clad in natural stone. The laboratory wings are connected by a central north/south wing, where the horizontal and vertical movements of the building meet in an inner, bright central space that forms the social axis of the centre. The Biocentre's canteen and auditorium for 400 people are located in the park. The laboratories are performed for research in gene classes 1, 2 and 3, in the basement a barrier animal stable and nmr scanning centres are located.

Explore

The Danish Center for Particle Therapy is the only one of its kind in Denmark, and the unique building...

The Kolding School of Design is to be expanded and opened up to the light, so that there is room for both...

The main architectural idea of the project is to create an illuminated building with a visual connection to the surrounding...