Atuarfik Hans Lynge Skole/Atuarfik Hans Lynge School

Kategori
Undervisning
Bygherre
Nuuk Kommune
Land
Grønland
By
Qinnorput
År
2011
Areal
6 000 m2
Anlægssum
125 mio. kr.

For foden af klippefremspringet viser ny skole i Qinngorput, Nuuk vejen mod bydelens nye torvedannelse.

 

Synlig skole

Udgangspunktet for skolens placering er rammeplanen for bydelens udvikling. Her placeres skolen som en langstrakt vejviser mod bydelens nye torvedannelse, synlig som et centrum for en fremtidig udvikling af byen. Skolen indtager landskabet med sin placering af hovedbygningen for foden af klippefremspringet og med hjemklasseområderne i forskudte niveauer, der arbejder sig ind i og op på klippefremspringet. Skolen bliver således synlig fra alle sider og åbner sig mod udsigten ned mod områdets naturhavn og videre ind mod Nuuk.

 

Indpasset i et dramatisk klima

Hjemområderne tegner sig som knappe figurer nedproportioneret mod landskabet, så fremherskende vinde fejer henover taget, og så sne og smeltevand bevæger sig væk fra huset. Store tagudhæng sikrer huset mod vejrets påvirkning, og et langsgående stendræn sikrer hovedhusets nordfacade mod tilstrømmende vand. Skolen er således både søgt eksponeret som en tydelig figur i Qinngorputs midte og samtidigt indpasset i landskabet og over for stedets dramatiske klima.

 

English

The wind sweeps over the roof, exposing Atuarfik Hans Lynge Skole as a distinctive figure in the centre of Qinngorput.
The school nestles into the landscape with its position at the foot of the cliff and with staggered levels that work their way up the cliff face. The building is proportioned in relation to the landscape, so that the strong winds sweep over the roof, and snow and melt water flow away from the building.
The school’s location makes it a natural hub for future urban development. It is both a distinctive figure in the centre of Qinngorput and adapted to the landscape and the dramatic climate of the place.


Materiality

The project has references to the rugged nature around it in the use of wood and raw concrete walls. These are materials that age gracefully, and which can stand up to children’s play and exploration for years to come. As the building is affected by the rough weather, the facade will take on a grey patina, the same shade as the rock face.

 

Daylight
The school’s main hall draws in light through the tall windows with their oversized glazing bars.  which form a recreational space for the students. The warm notes of the wood colour the light, and the natural material helps tie the building together.
The hall connects with the school’s central functions and the two classroom wings. Each wing has bright, tall-ceilinged rooms that offer an overview of all the classrooms and of the large common area in the middle. All the classrooms are clearly marked by the large glazed sections that offer orientation before one enters.
Specially designed ribbon windows draw in light along the ceilings, flooding the space with natural daylight. A characteristic feature is the use of coloured sections in windows and in openings in the building’s interior, which brings out the warmer notes of the light.