Oversigt

Grønlands Naturinstitut ligger på et fjeldparti i Siaqqinneqområdet uden for Nuuk. Det er et hus, der rent arkitektonisk tør skille sig ud, og samtidig insisterer på at leve sammen med naturen. Byggeriet er bygget i materialer, der ældes med ynde i det arkitiske klima og bruger de særlige arktiske lysforhold, som et aktivt greb i arkitekturen.

Fakta
By
Nuuk
Land
Grønland
Bygherre
Grønlands hjemmestyre
År
1998
Areal
2 000 ㎡
Finansiering
DKK 36M + 25M
Bæredygtighed
Klimatilpasset byggeri, miljørigtig projektering

Arktisk arkitektur

Grønlands Hjemmestyre har valgt en meget fornem, men også særdeles udfordrende placering til Grønlands Naturinstitut, også kaldet Pinngortilaleriffik. Byggeriet ligger på et fjeldparti i Siaqqinneqområdet uden for Nuuk, der er ekstremt udsat for de kraftige arktiske vind- og vejrforhold.

Grønlands Naturinstitut forsker i arktiske økosystemer og i effekterne af de klimatiske og menneskelige påvirkninger af disse. Instituttet rådgiver også Grønlands Selvstyre og kommunerne.

Arkitektur der bruger lyset og giver storslået udsigt

Indvendigt leder husets vifteform tankerne hen på en gletscherspalte, hvor spaltens vægge rejser sig højt til begge sider. Spalten åbner sig mod syd og giver en storslået udsigt via glasfacaden, der inviterer middagssolen helt ind midt i rummet rummet. Set nede fra Nuuk opleves Naturinstituttets sydvendte glasrum i mørketiden som et lysende landmark i fjeldet.

I 2006 blev Grønlands Naturinstitut udvidet med 820 m² til afdelingen for klimaforskning.

Som sæler i landskabet

Det langstrakte Naturinstitut på knap 2.000 m² består af to nord- og sydgående stokke, der er placeret under hensyntagen til de ofte kraftige vinde fra henholdsvis syd-sydøst og nord-nordvest. Placeringen på langs af vindretningen minimerer vindmodstand og mindsker varmetabet. Bygningen sidder som en sæl med ryggen til vinden og lufferne på forfjeldet skuende ud over Nuuk og det omkransende fjordsystem.

“Naturinstituttets facade er beklædt med spån af ubehandlet canadisk cedertræ, der i det tørre klima får en naturlig imprægnering. Her to årtier senere, står huset i en flot sølvgrå farve, der virkelig viser, hvor vigtigt det er at vælge de rette materialer til det arkitiske klima.”

Janina Zerbe, Arkitekt
Kontakt

Udforsk

Skolen am Breiten Luch er resultatet af en arkitektkonkurrence om at udforme en integreret skole til 725 elever...

Projektets arkitektoniske hovedidé, er at skabe en gennemlyst bygning med visuel sammenhæng til det omkringliggende landskab, så man...

Udbygningen af SDU med det sundhedsfaglige fakultet SUND tager udgangspunkt i en videreførelse af SDUs klare bygningsstruktur og...