Grunwalds Have bliver en bebyggelse med 223 ungdomsboliger på hver 56 m2 samt en øvescene til Østre Gasværk, som trækker det kreative miljø helt ind i det unge boligmiljø. Bygningen er placeret på kanten af Østerbros karrébebyggelse og de store boldbaner og tæt på offentlig transport.
København
Danmark
AP Pension, Boligselskabet AKB, Østre Gasværk
2024
17 000 ㎡
Svanemærket
UrbanLab, Artelia
Konkurrencearbejde, arkitektrådgivning, lokalplan, skitsering, projektering, tilsyn og aptering
Indkig til øvescenen
Ved at placere ungdomsboligerne sammen med teatrets øvescene skabes der mulighed for et samspil mellem de unge og kulturinstitutioen Østre Gasværk, som kommer hele området til gode. Der dannes en fælles terrasseret plads, der kan anvendes til både ophold og mindre gadeteaterforestillinger.
Øvescenen udføres med store glaspartier til sal. Forbipasserende får derved mulighed for indkig til salen, ligesom teatret har mulighed for at åbne op mod
omgivelserne. Samtidig er vi også opmærksomme på at øvesituationen er en sårbar proces, som kræver, at der er mulighed for at kunne skærme af.
"Grunwalds Have bliver en bygning fuld af liv og jeg synes, at vi har formået at skabe en facade, der både matcher stedet og beriger bybilledet. Murværket skaber et dynamisk relief, og de karakteristiske vindueslysninger sikrer samtidig masser af lys til de unge beboere."
I Grunwalds Have væves ungdomsboliger sammen med kulturliv
De nye ungdomsboliger etableres i forbindelse med en moderniseret og multifunktionel øvescene til Østre Gasværks Teater. Med byggeriet får København flere stærkt ønskede ungdomsboliger, og de unge beboere får en bolig i en aktiv bydel med enestående muligheder for at benytte nærområdets idrætsfaciliteter og kulturudbud. Boligerne lægger sig udtryksmæssigt i forlængelse af de kommende åbne karréer i lokalområdet, mens øvescenen knytter an til teatrets fritstående karakterisktiske volumener.
Stort gårdrum væver funktionerne sammen
Teatrets eksisterende parkeringspladser samles i to etager under ungdomsboligerne, i en landskabeligt bearbejdet plint. En stor trappe forbinder plintens gårdrum med gaden og indkig til teatret samt åbner for muligheden af at lade trappen indgå som siddepladser i udendørs forestillinger.
Teatrets form skiller det ud fra ungdomsboligerne, men funktionerne væves sammen om det store gårdrum med mulighed for ophold på en række af trapper og små pladser i flere niveauer, som også forbinder bygningens boliger via det bølgende grønne tag.