Jens Bangs gæstehuset er et sommerhus inspireret af de gamle fiskehytter i området og fremstår som et smukt eksempel på, hvordan et hus på enkel og minimal vis kan indskrive sig i et smukt landskab.
Struer
Danmark
2004
㎡
Et gæstehus med panoramaudsigt til det smukke landskab
I slutningen af 1930erne indlogerede maleren Jens Søndergaard sig i et hus i Toftum, og i et brev til vennen Leo Svane fortæller han om landskaber så vidunderlig store, så Thy ikke står mål. Kunstnerens fascination af det særlige lys, de stærkt svungne Toftum Bjerge og Limfjordegnens høje himmel resulterede i flere markante billeder - ofte malet i det samme område hvor den aktuelle gæstebolig er opført. Landskabet er i sandhed betagende. Bygningen er indlejret i en skråning på enhøjtliggende bjerghylde, med 200 graders panoramaudsigt fra øst til vest over et åbent, ubebygget klit- og engområde ned mod Nissum Bredning.
Ovenlys skiller husets funktioner i en åben og lukket del
Taget brydes af et gennemgående ovenlys, som rumligt skiller husets sekundære funktioner i den lukkede kerne mod syd fra de primære funktioner i de mere åbne rumforløb mod de øvrige verdenshjørner.
Bygningens bærende system består af stålrammer, mens tag og ydervægge er opbygget af præfabrikerede trækassetter tilpasset bygningens hovedmodul.
“Det har været tanken at indfange himlens lys i et sammenhængende rumforløb med et hus som set fra alle vinkler respekterer bjergkammens profil.”
Jan Søndergaard, Professor og Arkitekt
Kontakt
Gæsteboligens enkle arkitektur og materialitet
Gæsteboligen består grundlæggende af to dele, en betonplade beklædt med basalt og en skal i kobber, der består af pap med en tynd bøjelig kobberbelægning, hvis vaflede prægning opstår som følge af sammenpresning mellem kobber og pap.
Kobberskallen er både facade og tag, lukket mod skrænten i syd og åben mod nord og i gavlene mod øst og vest.
Betonpladen er husets gulv og udgør et gennemgående plan fra morgenterrassen i øst til aftenterrassen i vest.