Oversigt

Den nye "skole på sletten" i Nuuk - Atuarfik Narsarsuaq - bliver et vartegn, der fortæller en historie om barnet i centrum for skolebyggeri, om at bygge en by med plads til mennesker, både inde i bygningerne og i rummet mellem husene. Skolens hovedgreb bygger på Grønlands historie om naturen som grundvilkår for livet, samtidig med, at den peger på en måde at bygge på, der giver første prioritet til indeklima, dagslys og smukke rumligheder, hvor mennesker kan leve og trives.

Fakta
By
Nuuk
Land
Grønland
Bygherre
Siorarskiofik - Nuuk City Development
År
2023
Areal
17 500 ㎡
Finansiering
DKK 615 M
Bæredygtighed
Intelligent strømbesparende belysning, langtidsholdbare vedligeholdelsesfrie materialer
Partnere
Ístak totalentreprenør, Verkis Ingeniører, Vega landskab

Arkitektur og materialer i harmoni med omgivelser og med fokus på gode lysforhold i et arktisk klima

De skulpturelle tagformer skaber en indre dobbelthøj rumlighed med ovenlys i hvert volumen. Tagene er beklædt med tagpap, som optager de skulpturelle former og folder ned over den øverste del af facaden til det øverste vandrette vinduesbånd, der sikrer gode lysforhold uden blænding, også når solen står lavt på himlen i den lange mørke tid. Den resterende del af facaden er beklædt med vandrette brædder i naturtræ, der patinerer smukt i samspil med omgivelserne og samtidig er tæt på vedligeholdelsesfri – smukt og enkelt.

Udformning tager imod landskabet og de mange små uderum, der skabes imellem de mindre enheder, udgør optimale forhold for læ, sol, leg og ophold. Samtidig binder passagen mellem skole og daginstitution skolens område sammen med byen.

En bygning der følger børnene fra vuggestue til udskoling

Nuuk skole på sletten bliver en stor skole og daginstitution, men er brudt op i enkelte bygninger, der danner en tryg ramme for barnet på hvert enkelt alderstrin. Barnet vokser fra den beskyttede lille verden i daginstitutionen til større frihed, ansvar og udsyn, indtil de til sidst slutter på toppen af skolen med udsigt over byen - klar til at indtage verden.

Skolen har plads til 1200 elever fordelt på 5 spor og op til 26 elever pr. klasse. En daginstitution til 120 børnehave- og vuggestuebørn er placeret i det samlede bygningsanlæg, dog som adskilt enhed.

Skolen på Sletten som en bjergsilhuet i det grønlandske landskab

Placeringen midt i Nuuk by og på kanten af den ’Store Slette´ udnyttes til at skabe en unik skole, der både er en integreret del af byen og samtidig binder sig sammen med landskabet. Skolen åbner sig mod byen med aktive byrum og facader, der afspejler udadvendte funktioner som sportsfaciliteter, auditorium og hjerterum.

“Det arkitektoniske udtryk er inspireret af den allestedsnærværende grønlandske natur. Bygningens tage er formet efter klippelandskabet og fremstår i silhuet mod himlen, som bjergenes konturer.”

Janina Zerbe, Arkitekt og Partner
Kontakt

Udforsk

Schulzentrum "Achter de Weiden" bliver et fremtidssikret skolecentrum for Schenefeld ved Hamburg, der tilbyder tilstrækkelig plads til både...

Hunderupskolen er i et arkitektonisk spændingsfelt mellem det mellem de historiske bygninger og det moderne nybyggeri. Den nye...

Udbygningen af SDU med det sundhedsfaglige fakultet SUND tager udgangspunkt i en videreførelse af SDUs klare bygningsstruktur og...