Oversigt

KHR’s design til udstillingen Drømmen om det 20. århundrede viste alverdens genstande fra hele det 20. århundrede i en kulturhistorisk udstilling om drøm og virkelighed gennem de seneste 100 år.

Fakta
By
København
Land
Danmark
Bygherre
Nationalmuseet
År
1998
Areal
1500 ㎡

Drømme og virkelighed

Optimismen og de positive forventninger til det nye århundrede prægede
også de visioner, idéer og forhåbninger til det 20. århundrede, som omkring år 1900 blev fremsat af tre store danske forfattere: Georg Brandes, Johannes V. Jensen og Martin Andersen Nexø. Det er disse tre forfatteres visioner, museets udstilling havde som udgangspunkt. Forfatternes forskellige drømme og interesseområder var lagt ud som spor i udstillingen, hvor man kunne følge temaer som race, teknologi, forbrug, miljø, arbejderbevægelse, kvindefrigørelse og seksualitet op gennem århundredet. Det blev skildret, hvordan drømme brød med virkeligheden. Nogle af drømmene blev til virkelighed, andre blev ændret eller brast, og nye drømme og forhåbninger kom til igennem århundredet

Fremskridtstro

Den ved århundredskiftet gældende samfundsånd var præget af fremskridtstro og udviklingsoptimisme. Fremskridtstroen var et fælles kendetegn for de dominerende politiske ideologier som liberalismen og socialismen, og den lå også til grund for det meste af den kulturkritiske debat.

Udstillingen afsluttede det 20. århundrede med et festfyrværkeri af fortællinger om kulturelle og sociale begivenheder, der favnede århundredet fra start til slut.

.

Udforsk

Rønne Svømmehals bestyrelse har sat gang i en proces, der skal sikre byen et vandkulturhus, når den bedagede...

Den identitetsskabende domicil til metal-, stål-, og pladeproducenten Grønbech & Sønner A/S henter sit bærende udtryk i tyndplader,...

Utterslev skole er resultatet af en projektkonkurrence, som KHR vandt i år 2000. Skolen er tosporet og går...