Fondsbevillinger skal finansiere efterspurgt vandkulturhus

Tidligere i år vandt KHR en tilbudskonkurrence om at lave en ny svømmehal til Sisimiut. Nu er projektet gået ind i sin næste fase.

”Vi har været i tæt dialog med kommunen for at afdække byens behov. Samtidig har vi en masse værdifuld viden fra Malik svømmehal i Nuuk, som KHR tegnede for 20 år siden. Det har vi omsat til et ideoplæg, så vi kan gå i gang med at søge fonde. For selvom der ikke er tvivl om, at Sisimiut mangler en svømmehal, kan projektet kun blive til virkelighed, hvis vi kan rejse fondsbevillinger. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes. Der er tale om et virkelig meningsfuldt projekt, som kan gavne alt lige fra sikkerhed, sundhed og elitesport til handicapområdet og det sociale liv i byen,” forklarer Janina Zerbe, kreativ partner i KHR Architecture.

Svømmefærdigheder og et socialt samlingssted

Sisimiut er et uddannelsescentrum i vækst med en beliggenhed ved Grønlands vestkyst, hvor fiskeri er det vigtigste erhverv. Derfor er det et stort problem, at børn - og voksne - ikke har et sted, hvor de trygt kan lære at svømme, så de kan færdes sikkert på og ved havet. Grønlands eneste svømmehal ligger i Nuuk, 5 timers flyvning væk.

Netop erfaringerne fra Malik svømmehal i Nuuk viser, at en svømmehal også bidrager med langt flere samfundsmæssige gevinster end bare de essentielle svømmefærdigheder, bl.a. fordi svømmehallen bliver et mødested i byen.

I den lange mørke tid – Sisimiut ligger ved Polarcirklen - er det småt med steder at socialisere i en by som Sisimiut. En svømmehal med sit varme, lyse rum vil fungere som en ramme for samvær, motion, leg og hygge, der på forbilledlig vis favner samfundets bredde. En svømmehal kan på den måde bidrage til en sundere og socialt konstruktiv livsstil.

Terapi og sportslige udfoldelse

Samtidig ligger Grønlands nationale handicapcenter i Sisimiut. Pleje- og terapikrævende handicappede fra hele øen er tilknyttet centeret, og et varmtvandsbassin vil være et eminent element til terapi og velvære for denne gruppe af borgere.

Sisimiut er også hjemby for verdens bedste BMX-kører og har fostret flere danmarksmestre inden for snowboard og freestyle ski. Sportsgrene, hvor nye færdigheder og svære tricks med fordel kan trænes i vand. På den måde kan svømmehallen være med til at indfri de sportslige ambitioner og inspirere kommende generationer.