Gråbrødre Skole bliver til Gråbrødre Hus

Roskilde Kommune har besluttet at den centralt beliggende og bevaringsværdige Gråbrødre Skole skal omdannes til 4500 m2 lejeboliger. KHR Architecture er valgt som arkitekt til transformationen af den eksisterende bygning, der skal suppleres af nybyggeri og udeareal.”Det er en rigtig spændende opgave, hvor den smukke gamle bygnings nyklassicistiske identitet danner afsættet for et nyt samlet hele. Vi har arbejdet intenst med bæredygtighed og skabt en helhedsløsning, hvor indre og ydre rum, gammelt og nyt, smelter sammen til et inspirerende boligmiljø for de fremtidige lejere,” forklarer Janina Zerbe, arkitekt og kreativ partner i KHR Architecture.

Gråbrødre Skole har de seneste mange år tjent som aftenskole for Roskildes borgere. Nu er den fine gamle bygning fra 1930 blevet solgt for 60 mio. kroner til ejendomsudviklingsfirmaet Core X, der på baggrund af et konkurrenceforslag har valgt KHR Architecture som arkitekt på projektet. Core X er en ejendomsfond under Core Property Management, der bygger og driver udlejningsejendomme.- Jeg er selv fra Roskilde og det her er virkelig et projekt, der ligger mit hjerte nært, og som jeg glæder mig umådeligt til at føre ud i livet,” siger direktør i Core X, John Bødker.

Skolen bliver til boliger

”Gråbrødre Skole bliver til Gråbrødre Hus med cirka 50 lejeboliger på 60-110 kvadratmeter omgivet af et grønt gårdmiljø. Samtidig bor man centralt ved både station og gågademiljø, så jeg kan sagtens forstå, at der allerede nu er mange, som kontakter mig for at lægge billet ind på en bolig,” fortsætter han.”Vi har et tæt og givtigt samarbejde med Core X om projektet og glæder os til at kunne komme i gang med byggeriet, så snart de sidste godkendelser fra kommunen er på plads,” siger Janina Zerbe. Bæredygtighed var afgørende KHR’s projektforslag har stort fokus på både den sociale og miljømæssige bæredygtighed i byggeriet.

”I samarbejde med Core X er det vores ambition, at dele af færdige Gråbrødre Hus bliver DGNB Guld certificeret og delvist Platin. Det betyder blandt andet, at vi har et grundlæggende fokus på at balancere miljømæssige, økonomiske og sociale hensyn i hele designprocessen,” siger Janina Zerbe fra KHR Architecture.”Takket være vores interne forskningsenhed, kommer vi til at opstille en slags prøvebolig, hvor vores bæredygtighedsansvarlige, Cameline Bolbroe, kan observere og gå i dialog med potentielle fremtidige lejere for at sikre den mest optimale og langtidssikrede indretning af de nye lejligheder.””På den måde vil folk blive boende længere, hvilket både er ressourcebesparende og gør det lettere at opbygge et godt socialt fællesskab i bebyggelsen.”Udviklingen af Gråbrødre Skole til Gråbrødre Hus er en del af den overordnede vision for Roskilde bymidte, hvor boliger, butikker og arbejdspladser skal ligge side om side med kulturelle og offentlige tilbud. Gråbrødre Skole ligger blot 400 meter fra Roskilde Domkirke og meget tæt på Roskilde station.