Overview

Under the name Wattenmeer Station Sylt, KHR developed an institute for tidal flat research on the North German island of Sild. The new building body with its clearly visible, elongated silhouette fits into the character of the Wadden Sea landscape with long, horizontal lines against a background of mighty dunes.

Facts
City
Sylt
Country
Herring, Germany
Owner
Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research
Area
3000 ㎡
Funding
50 M

Successfully linking the existing and the new

Wattenmeer Station Sylt is an extension of the current research facilities, which originally date from the 1920s. Functionally, the new building links the Wattenmeer station's scattered buildings into a whole. This has been done by building over the existing bunker used as part of the research facilities.

New setting for social and exhibition activities with a magnificent view

The project is an extension of the current research facilities, which originally date from the 1920s. The interior of the new building appears as two storeys, housing laboratory and office functions. A bright panoptic space is created between the poles. In addition to visually and physically forming vertical and horizontal connections, the panoptic space provides a setting for social and exhibition activities with a magnificent view over the dunes and waters of the Wadden Sea landscape.

Explore

KHR has designed the vocational high school Herningsholm in Herning. The building is in dialogue with its surroundings and nature, and...

Holy Cross Church is conceived and shaped as an abstraction over the open horizontal landscape space at Jyllinge. Built...

Frederiksberg Centret was built as the first building in a major urban expansion on the former railway...