Overview

Østerport 2's innovative office concept has, through a simple architectural gesture, turned the otherwise dull office corridor into a kind of gallery or balcony, and pulled all workplaces back from the façade, where there is working peace. A socially sustainable design where everyone benefits from the view, the daylight and the impulse of the surroundings. This also means that the inner work life can be seen and experienced from the outside and thus becomes part of the urban life.

Facts
City
Copenhagen
Country
Denmark
Client
Focus Asset Management
Year
2021
Area
14.000 ㎡
Sustainability
Facade provides good indoor climate, natural daylight and energy savings; socially sustainable design
Services
General planner

The boring corridor has become a gallery

By placing the corridor area right next to the facade, everyone gets away from the "work zone" and gets a mental break and new input from the city outside when they have to go to a meeting, the kitchenette or talk to other colleagues. The corridor has become a gallery with colleagues on one side and the world on the outside. A socially sustainable design that responds to the need for mental variety and small breaks throughout the working day in order to work effectively.

Solar shading integrated into the architecture

Good lighting conditions are essential in an office building. The sloping windows, red canopies and work zones set back from the façade mean that Østerport 2 can do without roller blinds. This benefits the indoor climate and the working environment, where natural light dominates, while saving energy.

Østerport 2 is located in the heart of the vibrant city life at Oslo Plads

... and side by side with a number of characteristic buildings. The architecture is designed to fit in and mirror the city rather than take the spotlight and be self-sufficient.

This is reflected in the choice of colours, style references and the façade, which mirrors the surroundings. At the same time, the location next to Østerport 2 means that the construction challenges have been extensive throughout the project.

The facade serves as canopies for the shops and refers to the traditional "Skønvirke" style of the church and Østerport Station

The façade is designed as glass canopies in a dark red tone that changes over the day, from dark to reflective, so that the façade never remains the same over the entire surface. It echoes the trees on the forecourt, as well as neighbouring buildings, cyclists and shopkeepers. Colour-matched to the context and light so it doesn't dominate. At the forecourt, the façade forms a transition from city to shop via the modern interpretation of the classic canopies, benefiting the urban life.

Instead of always having to seek out specific break spaces, small sanctuaries are now also embedded throughout the flow of the building whenever you have an errand away from your desk.

The uninterrupted panoramic is combined with an 800 meter long touchdown zone all along the windows. An integrated piece of furniture, where you can sit comfortably and keep your coffee, is already being used extensively by the building's users. Each section of the lounge furniture matches the group or cell division of the work zone, giving it its own zone for short breaks and spontaneous meetings.

"A radical yet simple architectural concept offers a new way of working, whether in group rooms or one-man offices. At the same time, the architecture means that the life of the building blends into its surroundings."

Mikkel Beedholm, Architect and partner
Contact

Explore

By developing projects that mix business with culture or housing, KHR has helped Lidl with analyses and...

MAAN Rental will expand their commercial property in Nordhavnen with more square meters for commercial use as well as two residential floors and...

New administration and production building for the development and production of medical devices. KHR has designed the building...