Oversigt

I den Københavnske metro dagslyset fra oven sammenhæng mellem de to verdner under og over jorden. De pyramideformede ovenlys, tegnet af KHR, guider passagererne fra byrummet til stationernes perronniveau.

Fakta
By
København
Land
Danmark
År
2002

“Brugen af dagslys som et arkitektonisk element medvirker til en let orientering for passagerer, giver en følelse af at navigere i et velkendt univers og tilfører det funktionelle og minimalistisk design en oplevelsesmæssig variation afstemt efter sol og skyers gang.”

Mikkel Beedholm, Arkitekt & Partner, KHR Architecture
Kontakt

 

Dagslys som guide

I den Københavnske Metro har passagererne let adgang fra byrummet til stationernes perronniveau, og via ovenlys og lysprismer skabes rumlig sammenhæng mellem de to verdener under og over jorden.

Belysningsniveauet på perronen er med hensyn til klarhed tæt på dagslys. Akrylprismer er monteret på specialdesignede beslag, således at de kan placeres i 12 forskellige positioner, så sollyset og solens bevægelse over tid kan fanges og viderebringes til det dybe stationsrum.

De pyramideformede ovenlys findes ved de fleste underjordiske stationer.

Udforsk

Ballehvileren er et resultat af KHRs helhedsfokus på arkitektur og design. I forbindelse med projekteringen af metrostationerne til...

Designidéen til lampen Circle udsprang under projekteringen af Ørestad Skole i København, hvor den spiller op til husets...

Metrouret var designmæssigt forud for sin tid. Designidéen lå nemlig klar hos KHR arkitekter i 1994, men først...