Grønlands Naturinstitut ligger på et fjeldparti i Siaqqinneqområdet uden for Nuuk. Det er et hus, der rent arkitektonisk tør skille sig ud, og samtidig insisterer på at leve sammen med naturen. Byggeriet er bygget i materialer, der ældes med ynde i det arkitiske klima og bruger de særlige arktiske lysforhold, som et aktivt greb i arkitekturen.
Nuuk
Grønland
Grønlands hjemmestyre
1998
2 000 ㎡
DKK 36M + 25M
Klimatilpasset byggeri, miljørigtig projektering
Arktisk arkitektur
Grønlands Hjemmestyre har valgt en meget fornem, men også særdeles udfordrende placering til Grønlands Naturinstitut, også kaldet Pinngortilaleriffik. Byggeriet ligger på et fjeldparti i Siaqqinneqområdet uden for Nuuk, der er ekstremt udsat for de kraftige arktiske vind- og vejrforhold.
Grønlands Naturinstitut forsker i arktiske økosystemer og i effekterne af de klimatiske og menneskelige påvirkninger af disse. Instituttet rådgiver også Grønlands Selvstyre og kommunerne.
Arkitektur der bruger lyset og giver storslået udsigt
Indvendigt leder husets vifteform tankerne hen på en gletscherspalte, hvor spaltens vægge rejser sig højt til begge sider. Spalten åbner sig mod syd og giver en storslået udsigt via glasfacaden, der inviterer middagssolen helt ind midt i rummet rummet. Set nede fra Nuuk opleves Naturinstituttets sydvendte glasrum i mørketiden som et lysende landmark i fjeldet.
I 2006 blev Grønlands Naturinstitut udvidet med 820 m² til afdelingen for klimaforskning.
Som sæler i landskabet
Det langstrakte Naturinstitut på knap 2.000 m² består af to nord- og sydgående stokke, der er placeret under hensyntagen til de ofte kraftige vinde fra henholdsvis syd-sydøst og nord-nordvest. Placeringen på langs af vindretningen minimerer vindmodstand og mindsker varmetabet. Bygningen sidder som en sæl med ryggen til vinden og lufferne på forfjeldet skuende ud over Nuuk og det omkransende fjordsystem.
“Naturinstituttets facade er beklædt med spån af ubehandlet canadisk cedertræ, der i det tørre klima får en naturlig imprægnering. Her to årtier senere, står huset i en flot sølvgrå farve, der virkelig viser, hvor vigtigt det er at vælge de rette materialer til det arkitiske klima.”
Janina Zerbe, Arkitekt
Kontakt