• Grønlands Naturinstitut - Pinngortitaleriffik

Oversigt

Grønlands Naturinstitut ligger på et fjeldparti i Siaqqinneqområdet uden for Nuuk. Det er et hus, der rent arkitektonisk tør skille sig ud, og samtidig insisterer på at leve sammen med naturen. Instituttet er bygget i materialer, der ældes med ynde i det arkitiske klima, og bruger de særlige arktiske lysforhold, som et aktivt greb i arkitekturen.

Fakta
By
Nuuk
Land
Grønland
Bygherre
Grønlands hjemmestyre
År
1998
Areal
2 000 ㎡
Finansiering
DKK 36M + 25M
Bæredygtighed
Klimatilpasset byggeri, miljørigtig projektering

Arktisk arkitektur

Grønlands Naturinstitut, også kendt som Pinngortitaleriffik, ligger på en markant og krævende placering på et fjeld i Siaqqinneq-området uden for Nuuk. Her er bygningen udsat for de barske arktiske vind- og vejrforhold, hvilket stiller store krav til både design og materialevalg. Placeringen understreger dog også instituttets unikke forbindelse til den natur, det arbejder for at forstå og beskytte.

Instituttet er et centrum for forskning i de arktiske økosystemer og de klima- og menneskeskabte påvirkninger, de står overfor. Derudover spiller Grønlands Naturinstitut en vigtig rolle som rådgiver for Grønlands Selvstyre og kommunerne i spørgsmål om bæredygtighed og forvaltning af landets naturressourcer.

Arkitektur der fanger lyset og giver storslået udsigt

Indvendigt leder husets vifteform tankerne hen på en gletscherspalte, hvor spaltens vægge rejser sig højt til begge sider. Spalten åbner sig mod syd og giver en storslået udsigt via glasfacaden, der inviterer middagssolen helt ind midt i rummet rummet. Set nede fra Nuuk opleves Naturinstituttets sydvendte glasrum i mørketiden som et lysende landmark i fjeldet.

I 2006 blev Grønlands Naturinstitut udvidet med 820 m² for at give plads til en ny afdeling dedikeret til klimaforskning, som yderligere styrker husets rolle som centrum for forskning og bæredygtighed.

Bæredygtig arkitektur

Bygningen er ikke kun et arbejdssted, men også en markør for Grønlands engagement i forskning og bæredygtighed. Den viser, hvordan arkitektur kan støtte og synliggøre et vigtigt formål, samtidig med at den harmonerer med sine omgivelser.

Som sæler i landskabet

Grønlands Naturinstitut strækker sig over knap 2.000 m² og består af to parallelle bygninger, der løber i nord-sydgående retning. Denne placering er nøje afstemt efter de dominerende vindretninger fra syd-sydøst og nord-nordvest for at minimere vindmodstanden og reducere varmetabet. Bygningen smyger sig ind i landskabet som en sæl, der ligger med ryggen mod vinden og lufferne hvilende på fjeldets kant, mens den skuer ud over Nuuk og det storslåede fjordsystem.

“Naturinstituttets facade er beklædt med spån af ubehandlet canadisk cedertræ, der i det tørre klima får en naturlig imprægnering. Her to årtier senere, står huset i en flot sølvgrå farve, der virkelig viser, hvor vigtigt det er at vælge de rette materialer til det arkitiske klima.”

Janina Zerbe, Arkitekt
Kontakt

Arktisk flora og fauna

Indvendigt er der fokus på at skabe et fleksibelt og inspirerende arbejdsmiljø for forskere, med laboratorier og kontorer, der er bundet sammen af åbne fællesarealer. Samtidig giver store vinduespartier en nærhed til omgivelserne, så brugerne hele tiden kan mærke forbindelsen til naturen, de arbejder med at forstå og beskytte.

Udforsk

Projektets arkitektoniske hovedidé, er at skabe en gennemlyst bygning med visuel sammenhæng til det omkringliggende landskab, så man...

Schulzentrum "Achter de Weiden" bliver et fremtidssikret skolecentrum for Schenefeld ved Hamburg, der tilbyder tilstrækkelig plads til både...

KHR har udarbejdet et konkurrenceforslag til en ny integreret daginstitution for Københavns Kommune. Daginsitutionen skal rumme både børnehave-...