Norsk avis roser den ”arkitektoniske omsorg” i Haukeland børne- og ungdomssygehus
19. april 2022
Bergens Tidendes arkitekturanmelder har besøgt det snart færdigbyggede børnesygehus i Bergen, og dommen er klar: ”Dette fortjener syge børn og fødende kvinder”.
”Eksteriøret er tydeligt, rent og logisk.”
Haukeland børne- og ungedomssygehus er tegnet og bygget i to etaper, hvoraf den første del har været i brug siden 2016, mens den sidste forventes færdigt næste år. Byggeriet består af fire smalle huse med facader i glas, hvilket har givet sygehuset kaldenavnet ”Glasblokkene”.
”Eksteriøret er tydeligt, rent og logisk”, skriver arkitekturanmelder Anders Rubing fra det norske medie Bergens Tidende. ”Mellemrummene bliver visuelle akser, når man ser byggeriet udefra” og ”skifferen skaber fine, rumlige oplevelser (…og) viser en varig kvalitet”.
Et byggeri med grønne lunger
Der er arbejdet målrettet på at udnytte naturen som en del af den helende arkitektur i byggeriet. ”Mellem lamellerne er der små parker, som fungerer som grønne lunger”, forklarer Anders Rubing.
I hans optik er de æstetiske grønne rum, der skal mime den omgivende natur, snarere de danske arkitekters fortolkning af norsk natur. Men det er ikke nødvendigvis en ulempe: ”Jeg er ambivalent, om jeg vil se mere ægte ’natur’ i parkrummet eller mere dansk design i naturen,” lyder konklusionen.
Glasfacaden demokratiserer ud- og indsyn
Er det en god idé med vinduer fra gulv til loft i et sygehus?, spørger anmelderen.
”Med tanke på at dette er børnenes del af sygehuset, giver det mening med vinduer ned til gulvet. Det er en demokratisering, fordi børn og voksne, sengeliggende, rullestolssiddende og gående får samme udsyn.”
Fleksibel samt permanent afskærmning er dog indtænkt: ”Fast beskyttelse for indsyn fra glasbroerne via lameller i aluminium i stedet for at stole på teknologien er en fin arkitektonisk gestus.”
Arkitekturen understøtter logistik og omsorg
”At man har lært af eksisterende behov og lavet en god logistik, er tydeligt. Lige så godt er det at se, at man lader det spille sammen med arkitekturen”.
”Områderne uden teknologi er der hvor omsorgen for både patienter og personale bliver mest tydelig i arkitekturen. (…) ”Omsorg er også hensyn til detaljer som materiale og vedligehold."
Vi kender ikke fremtidens krav til arkitekturen
Ingen ved, hvilke krav fremtiden vil stille til sygehusarkitekturen, og Anders Rubing bemærker, at i tider med trusler og krig er beton måske mere betryggende end glasblokke.
”Jeg har dog mere tro på den gode arkitektoniske sygehusoplevelse i glasblokkene (..). Det fortjener alle syge børn og kvinder i fødsel og barsel,” konkluderer Anders Rubing.
Læs mere om projektet eller om vores ydelser inden for sundhedsarkitektur.