Om os

KHR Architecture blev grundlagt i 1946 af Gunnar Krohn og E. Hartvig Rasmussen og er i dag en tegnestue, som står for unik arkitektur med fokus på nytænkning, faglige kompetencer og kunstnerisk udviklingsarbejde.

 

I begyndelsen af 60erne var KHR blandt de frontløbere som indså, at der var behov for fornyelse og nytænkning af dansk arkitektur. Det resulterede i en række erhvervsbyggerier inspireret af internationale strømninger, men med et regionalt afsæt. Et eksempel var Atlas' daværende hovedsæde i vestegnen af København. I de efterfølgende år stod KHR bag en lang række af store offentlige og private byggerier i ind- og udland. Kronen på værket kom med Odense Universitet i 1971, hvis strukturelle udtryk og detaljeringsgrad satte nye standarder for tidens arkitektur. I slutningen af 70erner og i starten af 80erne videreudviklede KHR sine kompetencer indenfor kulturelle bygningsanlæg med sportsanlæg, svømmehaller og rådhuse.

 

Ved overgangen til 90erne vandt KHR konkurrencen om at opføre den danske pavillon ved verdensudstillingen i Sevilla og fik derigennem international opmærksomhed og anerkendelse. Projektet markerede sig ved at sidestille et kunstnerisk udtryk med innovativ brug af nye materialer. Pavillonen satte samtidig fokus på bæredygtighed ved at minimere ressourceforbrug både med hensyn til materiale og energiproduktion. Hjemme i Danmark fik KHR i 90erne en fremtrædende rolle i udbygningen af Københavns Lufthavn. En opgave der udvidede tegnestuens kompetencer inden for infrastrukturelle opgaver og førte til projekteringen af både Arlanda Lufthavn i Stockholm og Billund Lufthavn samt udformningen af forskellige infrastrukturelle anlæg i Danmark og udlandet.

 

Fælles for 90ernes projekter var en stigende fokus på den kontekstuelle arkitektoniske helhed. En arkitektonisk beskuermodel der tager sit udspring i det arkitektoniske rum som idé set igennem en social-, kulturel-, tektonisk- og teknologisk optik. KHR stod bag flere opsigtsvækkende byggerier som Pihl og Søns hovedkvarter, der var den første administrationsbygning med naturlig ventilation og B&O's domicil i Struer, der blev en foregangsbygning med sin hybrid-ventilation. Og på Island blev Ístaks hovedsæde et unikt byggeri med en kombination af modellerne i en sommer- og vinterudformning. Derudover indgik KHR i flere projekter i Sverige, herunder renovering af bolighøjhuset Lorensborg, og i Grønland blev det ambitiøse naturinstitut i Nuuk påbegyndt.

 

Med indgangen til årtusindskiftet kulminerede tegnestuens mangeårige opbyggede kompetencer indenfor de infrastrukturelle bygningsanlæg med opførelsen af Københavns Metro og indvielsen af Arlanda Lufthavn. Ligeledes blev der igen sat fokus på undervisningssektoren med nye bygninger til Københavns Universitet på Amager (KUA) - og nogle år senere med Biocenter i Universitetsparken på Nørrebro. Inden for de seneste år er tegnestuens kompetencer inden for skole- og kultur¬sektoren igen blevet udvidet og udfordret samtidig med, at vi har fået nye store opgaver indenfor sundhedssektoren. KHR har indgået nye samarbejder inden for undervisningssektoren med OPP-projekterne (Offentligt Privat Partnerskab) Vildbjerg Skole ved Herning og Ørstedskolen på Langeland. I Bergen projekterer vi en stor udvidelse af Haukeland Universitetshospital i form af et nyt Børnehospital, der vil sætte nye standarder for børns behandling i fremtiden. Samtidig står "Helleren" på Nygårdstangen i Bergen, Forum Horsens og Hillerød Rådhus som beviser for, at KHR er en tegnestue, der har modet og viljen til konstant at beskue arkitekturen fra nye vinkler. Og brug af nye materialer i bemærkelsesværdige byggerier som Hellig Kors Kirke og Fiberline vidner om, at KHR er en tegnestue, der selv efter mere end 70 år i branchen stadig kan se potentialet og nødvendigheden i at gøre arkitekturen moden til at tage skridtet ud i fremtiden.

 

KHR Architecture AS er medlem af Danske Arkitektvirksomheder (DANSKE ARK).