I takt med at Danmark skruer op for de grønne ambitioner, er klimakravene til byggeri blevet strammet. Fra 1. juli 2025 skal alle nye byggerier leve op til nye CO2e-grænseværdier, der nu sænkes til gennemsnitligt 7,1 Kg CO2e/m²/år. Disse krav vil påvirke alle aspekter af byggeprocessen og gælde for flere bygningstyper end tidligere.
Hvad betyder de nye krav
- Sænkning af CO2e-grænseværdi: Kravene bliver markant strammere, hvilket betyder, at det bliver vigtigere end nogensinde at vælge bæredygtige materialer og metoder.
- Flere bygningstyper omfattet: Kravene gælder nu også for uopvarmede bygninger over 50 m² og tilbygninger til bl.a. etageboliger og kontorbygninger.
- Inklusion af byggeprocessen: Transport, energiforbrug og materialespild på byggepladsen vil nu også indgå i klimaregnskabet.
De nye krav er et tillæg til ”Aftale om national strategi for bæredygtigt byggeri” fra marts 2021. Du kan læse hele tillægsaftalen her.
Lev op til de nye krav og høst merværdien
Hos KHR Architecture er vi dedikeret til at sikre, at jeres projekter ikke kun lever op til de nye krav, men også udnytter de muligheder, som kravene fører med sig.
"De nye krav gør det blot endnu vigtigere at fokusere på konstruktion og materialevalg i de helt tidlige faser af et projekt. For at kunne optimere den tidlige designproces i et bæredygtigt perspektiv, er det vigtigt at de materialedata - EPD’er - vi benytter, altid er opdaterede og også gerne produktspecifikke. Derfor har vi bl.a. indgået et samarbejde med Revalu,” siger Cameline Bolbroe, der er ansvarlig for bæredygtighed og innovation hos KHR Architecture.
Revalu er Europas største online AI-understøttede database for materialer, med fokus på sammenligning af materialers CO2-emissioner og 20+ andre miljø-indikatorer, som fx forbrug af vandressourcer, fornybar energi, potentiale for genanvendelse og cirkularitet.
”Samarbejdet betyder, at vores eget digitale materialebibliotek nu er en del af Revalus omfattende online database, som indeholder over 12.000 materialer og produkter. Det gør vores arbejde med materialevalg mere effektivt og håndgribeligt, samtidig med at det giver os bedre mulighed for at sammenligne forskellige løsninger og vurdere deres performance i et bæredygtigt perspektiv,” forklarer Cameline.
I samarbejde med Revalu arbejder vi sideløbende på at kunne integrere materialedata fra Revalu direkte i et værktøj til livscyklus-screening (LCA) i de tidlige designfaser. På den måde kan vi bedre og hurtigere identificere relevante materialer med hensyn til både miljøpåvirkning- og egenskaber, kvalitet og omkostninger.
Hvordan hjælper vi med at bygge bæredygtigt?
- Ekspertise og rådgivning: Vi hjælper jer med at navigere i og overholde de nye grænseværdier. Det gælder naturligvis LCA, men også andre relevante aspekter som fx hensyn til biodiversitet og social bæredygtighed.
- Effektive materialevalg: Vi arbejder databaseret og effektivt med materiale-screening og valg under hensyn til klimapåvirkning og andre miljøfaktorer.
- Fokus på hele byggeprocessen: Vi arbejder helhedsorienteret med bæredygtighed og har fokus på både de både miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter.
Vi vil rigtig gerne være med til at sikre, at jeres byggeprojekter ikke kun opfylder de nye klimakrav, men også drager fordel af dem. Kontakt os for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med at realisere jeres byggeprojekter på en bæredygtig og fremtidssikret måde.