Fokus på fællesskab

”Forestil dig et dynamisk boligmiljø i det grønne, hvor familier, unge og ældre bor side om side med masser af rum til både fællesskab og alenetid. Det er ambitionen med skitseforslaget Livet i det Grønne, som vi lige har tegnet for en privat bygherre,” siger Torben Juul, som står i spidsen for KHR Architectures boligprojekter. ”Vi oplever en stigende efterspørgsel efter boliger med særligt fokus på fællesskabet eller målrettet den voksende målgruppe af aktive ældre. Dette skitseforslag er et eksempel, hvor de to elementer kombineres til at gå op i en højere enhed. Boligmiljøet vil give en dynamisk beboersammensætning og synergier på tværs af generationer. De forskellige boligtyper gør muligt at skifte bolig efter behov uden at flytte ud af området og fællesskabet.”

En eksisterende gård på Sjælland

Afsæt for forslaget er en eksisterende gård på Sjælland. I alt fire nye ”gårdbygninger” placeres rundt om den eksisterende gård. Boligerne i disse gårde er optimale til aktive ældre, der gerne vil bo i pagt med naturen, men samtidig have et godt socialt netværk og tryghed i nærmiljøet.

”Gården bevares og sætter rammen for arkitekturen, der forener moderne komfort med den eksisterende stemning på det idylliske sted. Her spiller naturen en stor rolle, og hele bebyggelsen vender ud mod et fælles grønt rum, der kan nydes både indefra og udefra,” forklarer Torben Juul om tankerne bag skitsen.

”I randen af bebyggelsen placeres familieboligerne i form af rækkehuse, der har private haver orienteret mod den fælles park, som nærmest indrammes af husene. Det gør det nemt at veksle mellem det private rum og fællesskabet. Det er netop denne mulighed for at kombinere det private og fællesskabet, som vi ser en stor efterspørgsel på i dag. Rigtig mange har fået øjnene op for de værdier, der var i landsbymiljøet eller ved at bo flere generationer under samme tag, men konceptet skal naturligvis tilpasses en moderne tidsalder, og det er dette skitseforslag et rigtig godt bud på.”

”Over tid ville du kunne vokse op som barn i en af familieboligerne, flytte til teenageværelse på ”Gården”, etablere dig med børn i et rækkehus og flytte i en seniorbolig, når børnene er flyttet hjemmefra".

Et stort åbent landskabsrum omkring gården og søen er tænkt som et mødested i hjertet af bebyggelsen. Drivhuse, fælleshaver, grillpladser, opholdssteder, legespots og en større naturlegeplads skaber rum for fællesskaber på tværs af generationer og boligklynger.

Er du interesseret i at høre mere om, hvad KHRs boligteam kan hjælpe dig med?