KHR Architecture har netop skrevet kontrakt med en privat bygherre om et restaurantbyggeri centralt i Nuuk.
KHR Architecture har netop skrevet kontrakt med en privat bygherre om et restaurantbyggeri centralt i Nuuk. Projektet har været på tegnebrættet i nogle år, men nu er kontrakten underskrevet og skal realiseres i form af et byggeri på cirka 1000 m2, der ud over restaurant med tagterrasse også kommer til at rumme butikslejemål.
”Ting tager tid i vores branche, men det er dejligt at se, hvordan vores fokus på Grønland materialiserer sig i projekter ude i den fysiske verden. Snart har vi to byggepladser alene i Nuuk og KHR får i den forbindelse en projektlejlighed, så vi kan komme endnu tættere på de aktuelle og potentielle projekter,” siger teknisk chef og partner Henrik Danielsen, der glæder sig til at tilbringe mere tid på Grønland.”Vi er faktisk allerede i gang både på tegnestuen, hvor vi projekterer, og på byggegrunden, hvor vores hovedentreprenør Nurepa er ved at klargøre. Inuplan er rådgivende ingeniør på projektet.”
Bygherrerne, Rikke og Jørgen Pedersen, driver i forvejen tre restauranter i byen og vil også selv stå for den nye restaurant, som får en fin beliggenhed i centrum af Nuuk og med et nyopført hotel som nabo.
Arkitektur der spejler den grønlandske natur
Bygningens ydre bliver opdelt i tre temaer inspireret af den grønlandske natur og udnytter naturens niveauforskelle i arkitekturen.
Kreativ chef og partner Janina Zerbe, der er stærkt involveret i KHRs grønlandske projekter, forklarer:”Arkitekturen tager afsæt i de niveauforskelle, der i forvejen er på grunden og udnyttes inde i bygningen til at skabe et varieret rumligt forløb, hvor restaurant, bar og køkken er beliggende i forbindelse med hinanden, men dog alligevel funktionelt og rumligt adskilt. Det er med til at skabe en naturlig opdeling, men samtidig et godt flow og sammenhængskraft.”
”Oveni er det en struktur, der giver stor fleksibilitet i brug af bygningen på både kort og lang sigt. Noget vi altid har fokus på, fordi det er afgørende for økonomien og bæredygtigheden i projektet."
Bygningens udvendige materialer bliver opdelt i tre tematiske lag inspireret af den grønlandske natur: sten, is og træ.
”Naturen har skabt et fundament af klippe, og den æstetik bygger vi videre på ved at beklæde soklen med sort beton med et tydeligt forskallingsmønster, som en fortolkning af det grønlandske grundfjeld. Derover kommer et glasparti, der henter sin inspiration i havet og isen. Øverste del af bygningen bliver nærmest som en æske af træ, der svæver ovenpå det transparente glas.”
I 2023 åbner den internationale lufthavn i Nuuk, så internationale turister og forretningsfolk kan rejse direkte til Grønlands hovedstad. Det vil øge antallet af besøgende i byen og dermed også kundegrundlaget for en ny restaurant.
Om KHR Architecture
KHR Architecture er en af Danmarks ældste tegnestuer og fejrer i år 75 års jubilæum. KHR har bygget på Grønland de sidste 20 år og har sat sit præg på Nuuk med en række væsentlige byggerier, lige fra skoler, naturinstitut og universitetspark til hovedgade, svømmehal og butikscenter med kontortårn, hvor Grønlands Selvstyre holder til. KHR arbejder særligt med sundheds- og uddannelsesbyggeri samt boliger og erhvervsdomiciler. Firmaet har stået i spidsen for en lang række prisvindende og anerkendte projekter som Københavns Metro, Bang & Olufsens hovedsæde og Københavns Universitet på Amager. En ny partnerkreds sikrer, at KHR i disse år vokser hastigt og indtager nye markeder og forretningsområder. KHR Architecture har hovedsæde på Holmen i København og ejes af direktør Lars Kragh, kreativ chef Janina Zerbe, kreativ chef Mikkel Beedholm og teknisk chef Henrik Danielsen.