Stregkoden Prags Boulevard

Kategori
Erhverv
Bygherre
Topdanmark Ejendom
Land
Danmark
By
København
År
2006

KHR Arkitekter har forvandlet en 60 år gammel ejendom på Amager til en stregkode.

 

Sitrer som en digital drøm

Facaden er blevet beklædt med folie med et computerskabt mønster af sorte og hvide striber, som får bygningen til at sitre som en digital drøm. Folien er en mere holdbar udgave af den, man bruger til at gøre taxaer til reklamesøjler. Det er første gang nogensinde, at folie bliver brugt til at skabe en varig facadeløsning i storskala. Stregkoden ligger på Prags Boulevard ud til Kløvermarken. Engang var det en smuk, modernistisk bygning, men det gjorde en uheldig facaderenovering i 1980erne en ende på. Derfor ønskede bygningens ejer at bringe bygningen tilbage til fordums glans. Det skulle ikke ske ved at genskabe fortiden, men ved at gøre bygningen ligeså dynamisk og topmoderne som det åbne, nyrenoverede interiør.

 

Fra reklame til bygningskunst

Bredden og tætheden af de vandrette hvide og sorte striber varierer på samme måde som i en stregkode på en mælkekarton. Mønstret er genereret ved hjælp af en computeralgoritme, trykt på folien og klæbet op på facaden. Og det er sin sag at beklæde en facade på godt 10.000 m2 med folie, ikke mindst fordi striberne skifter tykkelse over hele bygningen. Det betyder, at der bruges folie med 90 forskellige typer stribe-mønster i et enormt puslespil, der i alt har 4000 brikker.

Stregkoden er et eksempel på, at innovativ arkitektonisk formgivning og udvikling af nye materialeløsninger kan gå op i en højere enhed. Med Stregkoden er et falmet modernistisk byggeri blevet bragt ind i den digitale tidsalder - og samtidig giver folie-løsningen helt nye muligheder til andre arkitekter verden over.