Marmorkirken

Kategori
Kultur
Bygherre
Menighedsrådet ved Frederiks Kirke
Land
Danmark
By
København
År
2009

Marmorkirken er et stykke fredet verdensarkitektur i centrum af København. Den første sten til kirken blev lagt i 1749, men bygningen stod først færdig 145 år senere. Marmorkirken er især kendt for sin flotte kuppel, der er inspireret af Peterskirken. Udefra står kuplen i flot grøn irret kobber, mens kuplen indenfor er dekoreret med billeder af de 12 apostle.

 

Lyssætning giver kirkerum flere lag

KHR arkitekter blev bedt om at komme med et forslag til en interiør belysning af Marmorkirken, der dels skulle belyse de flotte malerier af de 12 apostle i kuplen dels give læselys på kirkegængernes sidepladser. I samarbejde med det verdenskendte lysfirma Bartenbach Lightlabor har KHR arkitekter skabt en lyssætning, som giver kirkerummet flere lag og understreger den eksisterende arkitektur. Intentionen var, at lyssætningen kunne bidrage til at markere kirkens højtider og iscenesætte kirkeåret.

 

Understreger kirkens geometri

Ideen er at skabe en kunstig belysning, der understreger kirkens cirkulære geometri. Ligesom i den oprindelige arkitektur er hovedkilden placeret i kuplen, så lyset strømmer ned fra oven. Det gamle armatur i kuplen er erstattet af et specialdesignet lysarmatur, hvor en række cirkulære lamper understreger domens komposition. Lyskilden er placeret så den skyder langt og falder langt, før den rammer fladen. Det giver et homogent lys, der opleves som dagslys. I hviskegalleriet sørger uplights for at oplyse domen diagonalt, mens pulpituret og den ydre rundgang også er oplyst. Med den nye lyssætning bliver det muligt at iscenesætte lyset til den kirkelige handling og et højt lysniveau får kirken til at fremstå varm, lys og venlig. På andre dage kan lyset slukkes, så kirken fremstår med sin oprindelige lyssætning.