Malik Svømmehal - Nuuk

Kategori
Kultur
Bygherre
Nuuk Kommune
Land
Grønland
By
Nuuk
År
2003
Areal
3 000 m2
Anlægssum
90 mio kr.
Awards
Guldmedalje i OL i idrætsbyggeri 2005

Den smukt svungne svømmehal fungerer som nyt kulturelt og socialt mødested i Nuuk og vandt i 2005 Guldmedalje i ”OL i idrætsbyggeri”. Det er den internationale olympiske komite IOC, og den internationale organisation for sports- og fritidsfaciliteter, IAKS, der uddeler den fornemme pris.

 

En hal med fem facader

Svømmehallen er opført på en kystnær grund i bydelen i Nuussuaq og udgør et nyt kulturelt og socialt mødested i Nuuk. Huset opfattes udefra som en stor bølget tagform, der vokser ud af landskabet og åbner sig mod syd og den storslåede udsigt over fjorden. Mod den omgivende og højtliggende bydel udgør tagformen den identificerbare “femte facade”.

 

Sol og sne

Hovedindgangen er placeret i bygningens nordlige hjørne - i læsiden i forhold til den fremherskende vindretning fra sydøst. Bassinrummet er mod nordvest flankeret af omklædningsrummene og mod nordøst café- og personalerummene. Orienteringen af glaspartiet mod bugten giver mulighed for at udnytte sollyset dybt inde i bygningen. Om vinteren vil solen, når den kommer frem bag fjeldet Store Malene, stråle ind i rummet, ligesom den sne- og isdækkede bugt vil reflektere lyset ind under taget. Bygningsanlægget udtrykker sig som en spændstig og uformel ramme omkring et bassin, der inspirerer til den brede brug af svømmebadet til både helse, leg og kappestrid.