Børnehave ved Essedal

Kategori
Undervisning
Bygherre
Glostrup Kommune
Land
Danmark
By
Glostrup
År
2011
Areal
1 200 m2
Anlægssum
18. mill. kr.
Bæredygtighed
Passiv hus - koncept

Ny børneinstitution ved Essedal

Glostrup Kommune opfører en ny børneinstitution som energirigtigt byggeri efter passivhuskonceptet, hvor kravene til varme- og energiforbrug er ekstraordinært lave. Foruden fokus på overholdelse af passivhus kravene, er der i projektet lagt vægt på at skabe et sundt hus, både i bogstavelig og overført betydning.

Børneinstitutionen opføres på et areal ved Østervangsbanerne i Glostrup. Indskrevet i et mindre, men trygt og afklaret, grønt rum mellem høje popler.

Indfaldsvinklen til løsningen af denne opgave er ligetil; En kompakt, men også lys og rummelig ramme om pædagogik og trivsel. En god kontakt mellem ”inde” og ”ude” og en stor enkelthed i udtryk og materialer.

Solorienteringen er vægtet højt ved disponeringen af bygnings organisation. Sigtet har derefter været en enkel og overskuelig planløsning, der er let at afkode, med behagelige rumdimensioner og akustik, samt gode og varierede dagslysforhold i alle opholdsrum. En variation i dagslyset, der kan være med at skabe spænding og som kan understøtte børn og voksnes forskellige aktiviteter - udforskning og kreativitet.

Det enkle snit er også genereret ud fra kodeordene energi, dagslys og rumlighed. Et foldet tag der rejser sig mod solen og samtidig giver mulighed for øget rumhøjde i gruppe-, fælles- og aktivitetsrum.

 

”Mellemrummet”

Ved at sammenlægge de programmerede arealer til garderober og gang- & fordelingsarealer til ét sammenhængende ”mellemrum” åbner vi for mangeartede muligheder for leg og aktivitet. Og så er der ikke mindst god plads når større grupper skal på tur og der skal trækkes i flyverdragterne og når der skal larmes og regeres – ind i mellem.

Legepladsen på plænen mellem de store popler er der fine forhold for tilpasning af legearealerne. Legepladsen favnes af bygningskroppens L-form og der rummes den beskedne størrelse til trods, gode muligheder for indretning af et varieret udemiljø til leg og trivsel med sol- og læfyldte opholdsarealer.